ενάντια σε κάθε εξουσία
 

 

Περί πανεπιστημίου…
… ορισμένες εξηγήσεις για ένα σύστημα & μια συνηθισμένη περίπτωση

Μια δημόσια απάντηση

Αγαπητέ κ. Τσιομπαρτζή Στέργιε,

Ο προβληματισμός σου για μια σειρά θεμάτων που αναφέρεις στις σκέψεις σου (πλην της τελευταίας πρότασης)δεν μπορεί να  αφήσει κάποιον αδιάφορο. Η ελευθερία της σκέψης και η ελευθερία του λόγου που είναι χαρακτηριστικά του ακαδημαϊκού χώρου καθώς και η σύγχρονη τεχνολογία, επιτρέπουν τέτοιου είδους συζητήσεις.

Αρχικά θα αναφερθούν κάποια γενικότερα σχόλια σχετικά με τις απόψεις σου και στη συνέχεια θα προστεθούν απόψεις και ιδέες. Τα σχόλια είναι:

-       Όλες οι ηλικίες είναι μέλη μίας ενιαίας κοινωνίας και δεν μπορεί κανείς να κατακρίνει κάποιους λόγω της ηλικίας τους και αναφέρομαι στο λεχθέν «βρίσκονταν κάποιος ενήλικος να τον αποθαρρύνει ή και να τον διακόψει». Εξάλλου όλοι οι άνθρωποι πριν γίνουν ενήλικοι είναι παιδιά και ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα γίνονται ενήλικοι. Το πράττειν καλώς ή κακώς μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες. Το πράττειν καλώς προϋποθέτει υγιή σκέψη για την οποία θα αναφερθούν περισσότερα πιο κάτω.

-       Η ύλη που διδάσκεται στη μέση εκπαίδευση ακολουθεί όπως σωστά αναφέρεις κάποιο αναλυτικό πρόγραμμα. Η ύλη συνεπώς που διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο προκύπτει μέσα από την έρευνα που γίνεται στην περιοχή αυτή τόσο από το πανεπιστήμιο που παρακολουθείς όσο και από άλλα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια από τον εθνικό και διεθνή χώρο, και για την ύλη αυτή έχει ευθύνη το μέλος ΔΕΠ που διδάσκει το μάθημα. Να σημειωθεί ότι τα μέλη ΔΕΠ εκλέγονται από εκλεκτορικά σώματα ώστε να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα για να παράγουν και να μεταβιβάζουν γνώση. Τα προσόντα συνεπώς των καθηγητών σας στο Πανεπιστήμιο είναι αδιαμφισβήτητα και έχετε την επιλογή να εμπνευστείτε από τις γνώσεις και την πείρα τους ή να στρέψετε το ενδιαφέρον σας στο καθαρά τυπικό μέρος που απαιτείται για να περάσετε το μάθημα.

-       Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο προϋποθέτουν αγώνα από μέρους σας και προ πάντων να ακολουθήσετε την εκπαιδευτική διαδικασία με ότι αυτή απαιτεί όπως παρουσία στις διαλέξεις, εργαστήρια, σεμινάρια, ασκήσεις κλπ. με στόχο πάντοτε την επιστημονική ποιότητα και πληρότητα. Όμως η μεταξύ σας παραπληροφόρηση του τύπου «Ράδιο Αρβύλα» σας παρασύρει και δεν ακολουθείτε την εκπαιδευτική διαδικασία. Η συμμετοχή σας στην εκπαιδευτική διαδικασία θα βοηθούσε πάρα πολύ στις σχέσεις σας με τους καθηγητές σας και θα νοιώθατε πολύ περισσότερο πιο άνετοι στην παρακολούθηση των μαθημάτων.

-       Η αντιπαλότητα με τους καθηγητές σας σε καμία περίπτωση δεν θα σας ωφελήσει και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να είστε εσείς αυτοί που δημιουργούν την αντιπαλότητα αυτή. Το πρόβλημα είναι ότι η «κατανάλωση» θέλει την αντιπαλότητα αυτή για να μπορεί να σας εκμεταλλεύεται γιαυτό και την ενθαρρύνει. Η άποψή σας για συγκεκριμένες ενέργειες ατόμων είναι σεβαστή και βοηθά στην βελτίωση γενικά της συνεργασίας μας, όμως η κρίση που πολλές φορές εκφράζετε «ο τάδε είναι κακός και δεν μας κάνει να μην πατήσει κανείς στο μάθημά του» είναι άτοπη διότι για να κρίνετε κάποιον θα πρέπει να έχετε τα ίδια ή μεγαλύτερα απο εκείνον προσόντα.

-       Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος παραγωγής και μεταβίβασης γνώσης αλλά θα πρέπει το αντικείμενο που σπουδάζετε να σας έλκει και να σας αρέσει. Αν όντως σας αρέσει θα ανακαλύψετε απεριόριστα κίνητρα και ιδέες να ασχοληθείτε διότι ο υπεύθυνος του γνωστικού αντικειμένου θα έχει στη διάθεση σας ότι καλύτερο υλικό υπάρχει. Αν όμως αισθάνεστε δυσφορία με το αντικείμενο που σπουδάζετε και δυστυχώς το «Ελληνικό σύστημα» στέλνει πολλούς υποψηφίους σε λάθος σχολές, τότε αναθεωρείστε το πρόγραμμα σας και ακολουθείστε κάποιο άλλο αντικείμενο που πραγματικά σας ενδιαφέρει.

-       Το θέμα αν θα βρεις δουλειά μετά την απόκτηση του πτυχίου ή το σλόγκαν που λανσάρει η κατανάλωση ότι δήθεν τα Πανεπιστήμια κάνουν κατάρτιση για να δημιουργήσουν ανθρώπους «μηχανές» και όχι ανθρώπους με παιδεία είναι μία άλλη μέθοδος αποπροσανατολισμού για να γίνεσαι αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αρνήσου να υιοθετείς τέτοιες ιδέες από αμφίβολης ποιότητας ατόμων και εμπιστέψου τους καθηγητές σου που έχουν αποδεδειγμένα προσόντα και χαρακτήρα ποιότητας. Οπλίσου με τη δύναμη της επιστημονικής γνώσης και δώσε προτεραιότητα ή εξειδικεύσου σε περιοχές που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας και σου αρέσει να ασχοληθείς σαν αντικείμενο. Έτσι θα γίνεις ένας άνθρωπος επιστήμονας και θα βρεις και απασχόληση όταν με το καλό τελειώσεις.

Μετά τα σχόλια ακολουθούν οι απόψεις:
-       Η υγιής σκέψη μπορεί και κατευθύνει το άτομο σε καλές πράξεις. Η σκέψη κατά τον Πλάτωνα όταν νοσεί χρειάζεται παιδεία.

-       Η παιδεία συνεπώς είναι η ιατρική του πνεύματος και της σκέψης. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η παιδεία στο σύγχρονο κόσμο δεν έχει αυτό τον χαρακτήρα και είναι μια πρόκληση για τους νεότερους να αγωνισθούν να τον επιβάλουν.

-       Η Ελληνική παιδεία, που είναι ότι καλύτερο έχει αναπτύξει ο άνθρωπος,  βασίζεται πάνω σε μία και μόνη λέξη που λέγεται «αρετή» και που δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει αυτή η λέξη. Ακόμη λιγότεροι είναι αυτοί που την εφαρμόζουν σαν πρότυπο. Να σημειωθεί ότι χωρίς την αρετή σαν πρότυπο δεν υπάρχει ποιότητα ζωής.

-       Στη σημερινή εποχή δεν έχει νόημα να φοβάται κάποιος ότι θα πεινάσει γιατί απλούστατα τα μέσα να καλλιεργήσει κανείς τη γη και να παράγει ότι χρειάζεται για επιβίωση είναι τόσο εξελιγμένα που με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί να παράγει όλα τα προς ζειν απευθείας από τη μητέρα γη με περίπου λιγότερο από 30 ημερών εργασία κατ' έτος. Η Ελληνική γη σε ποσοστό περίπου πάνω από 65% μένει ανεκμετάλλευτη και ερημώνει και καταστρέφεται. Ο Ρήγας ο Φεραίος στη χάρτα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ των άλλων αναφέρει «να έχει ιδιοκτησία» και εννοούσε γη.

Φιλικά,
Καθηγητής Ι. Ν. Χατζόπουλος