γενετική μηχανική

 

 

Ξεσπαθώνει υπέρ των μεταλλαγμένων, του Μωυσή Λίτση
Ελευθεροτυπία - 25/06/2003

Σταυροφορία ... και υπέρ των μεταλλαγμένων τροφίμων ξεκινά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους για αδιαφορία... στο δράμα της Αφρικής.

Μιλώντας προχθές σε συνέδριο για τη βιοτεχνολογία στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να εγκαταλείψουν το μορατόριουμ στις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων αγροτικών προϊόντων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι με τη στάση τους θέτουν εμπόδια στην καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική.

«Για το συμφέρον μιας ηπείρου που απειλείται από λιμό, ζητώ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν να αντιτίθενται στη βιοτεχνολογία... Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής βιοτεχνολογίας για να νικήσουμε την πείνα στον κόσμο», δήλωσε με στόμφο ο Αμερικανός πρόεδρος, που θυμήθηκε τώρα την Αφρική, την ώρα που χώρες όπως το Ιράκ και άλλες λιμοκτονούν εξαιτίας των αμερικανικών επεμβάσεων και πολιτικών.

Για να μην αναφερθούμε στους πεινασμένους μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, που συρρέουν στα συσσίτια των ανθρωπιστικών οργανώσεων όχι λόγω έλλειψης τεχνολογίας, αλλά λόγω έλλειψης... χρημάτων (το 3,3% των αμερικανικών νοικοκυριών υποφέρει από πείνα, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης «Bread for the World»).

Την προηγούμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για τα μεταλλαγμένα κατέρρευσαν, με την αμερικανική κυβέρνηση να απειλεί ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της ευρωπαϊκής απαγόρευσης στην εισαγωγή μεταλλαγμένων.

Οι Αμερικανοί καλλιεργητές καλαμποκιού υποστηρίζουν ότι χάνουν 300 εκατ. δολάρια σε πωλήσεις προς την Ε.Ε. κάθε χρόνο εξαιτίας της απαγόρευσης που ισχύει εδώ και πέντε χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα σε βιοτεχνολογικές καλλιέργειες, με τα γενετικά τροποποιημένα είδη να ανέρχονται σε 75% των σπόρων σόγιας, 71% του βαμβακιού και 34% του καλαμποκιού.

Πρώτος σπόρος της Monsanto

Η γνωστή αμερικανική πολυεθνική εταιρεία γενετικά τροποποιημένων σπόρων Monsanto (γνωστή και από τη συμμετοχή της με χημικά στον πόλεμο του Βιετνάμ) ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά από τις αρχές του 2004 τον πρώτο γενετικά μεταλλαγμένο σπόρο σταριού.

Οι περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις αποδίδουν μάλιστα την επίθεση Μπους υπέρ των μεταλλαγμένων στις ανάγκες... μάρκετινγκ της πανίσχυρης αμερικανικής πολυεθνικής. «Θα έχει σίγουρα ενημερωθεί από πολυεθνικές, τις Monsantos αυτού του κόσμου, για να προβεί σ' αυτήν την ανακοίνωση», υποστηρίζει ο Πάτρικ Χόλντεν της οργάνωσης «Soil Association».

Η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Φίλοι της Γης» συμπληρώνει: «Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν τρέφουν το κόσμο. Στην πραγματικότητα κάνουν τους φτωχούς αγρότες να εξαρτώνται από τις επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας για τους σπόρους τους, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα».

Εντονη ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε. στις κατηγορίες Μπους, λέγοντας ότι έχει κάνει πολύ περισσότερα απ' ό,τι οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση της πείνας. «Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας στις αφρικανικές ή άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Εχουμε ένα πολύ καλύτερο φάκελο απ' ό,τι οι ΗΠΑ. Δίνουμε επτά φορές περισσότερη βοήθεια», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Γεράσιμος Θωμάς.

Εκτός από τις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στα τρόφιμα «Φρανκενστάιν» μετά το πάθημα των «τρελών αγελάδων» και των κοτόπουλων με διοξίνες, περίπου 2.000-5.000 διαδηλωτές προέβησαν σε έντονες διαμαρτυρίες στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, όπου γίνεται συνέδριο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας με θέμα τη βιοτεχνολογία. Η αστυνομία, εφαρμόζοντας μάλιστα το δόγμα Μπους και στο ζήτημα αυτό, προέβη προχθές, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, σε συλλήψεις τουλάχιστον 36 ακτιβιστών.

Και μια λεπτομέρεια: Η Αμερικανίδα υπουργός Γεωργίας Αν Βάνεμαν, που φιλοξενεί το συνέδριο, ήταν επικεφαλής της εταιρείας Agracetus, θυγατρικής της Monsanto.