γενετική μηχανική

 

 

Ένας πόλεμος στο πιάτο μας
Ριζοσπάστης - 29/06/2003

Την περασμένη Πέμπτη, ο Τζ. Μπους καλούσε σε δείπνο τούς κ.κ Σημίτη, Πρόντι και Σολάνα, χαριτολογώντας: «Και τώρα πάμε να φάμε μερικά μεταλλαγμένα φαγητά». Είχε προηγηθεί η συζήτηση μεταξύ του Μπους και της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα μεταλλαγμένα ήταν το μόνο θέμα, στο οποίο ήταν δύσκολο να τα «βρουν».

Η ιστορία άρχισε το 1998, όταν η ΕΕ αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων, αλλά και την καλλιέργεια - παραγωγή τέτοιων προϊόντων από τα κράτη - μέλη. Ως λόγος προβλήθηκαν οι κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων. Στην πραγματικότητα ήταν μέρος ενός «πολέμου» για τον έλεγχο της παγκόσμιας γεωργίας και διατροφής, από τις ΗΠΑ και μια ομάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων. Αμερικανικών, κυρίως, συμφερόντων.

Η απόφαση της ΕΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Αμερικανών, οι οποίες κατέχουν την πρώτη θέση στην παραγωγή μεταλλαγμένων, με το 72% του συνόλου των αγροτικών καλλιεργειών. Οι ΗΠΑ, μαζί με τον Καναδά, την Αργεντινή και την Κίνα παράγουν το 99% των μεταλλαγμένων τροφίμων παγκοσμίως.

Ομως πίσω από το θόρυβο κρύβονται ορισμένες τεράστιες πολυεθνικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταλλαγμένων, όπως η Monsanto, που υπολογίζουν σε εκρηκτική άνοδο κερδών από την άρση των απαγορεύσεων. H Monsanto, εκτός των άλλων, ήταν και ο αποκλειστικός προμηθευτής των χημικών ουσιών τις οποίες χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις για την αποψίλωση των δασών του Βιετνάμ, για την εξόντωση των ανταρτών. Εκτός από τη Monsanto, η DuPont, η Novartis, η Aventis, η Astra/Zeneca και η BASF κυριαρχούν στο χώρο αυτό.

Για να γίνει αντιληπτός ο δεσμός που ενώνει την αμερικανική ηγεσία μ' αυτές τις εταιρίες, αναφέρουμε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Γεωργίας, Αν Βάνεμαν, ήταν επικεφαλής της εταιρείας Agracetus, θυγατρικής της Monsanto.

Το θέμα δεν είναι μόνο αν τα μεταλλαγμένα είναι επικίνδυνα για τη ζωή των ανθρώπων και καταστροφικά για το περιβάλλον. Μέσω της προώθησης των μεταλλαγμένων η κυβέρνηση των ΗΠΑ, για λογαριασμό των πολυεθνικών, επιχειρεί να γίνει ο παγκόσμιος «φεουδάρχης», καθιστώντας υποτελείς τις χώρες και τους καλλιεργητές. Οι εταιρίες αυτές έχουν κατοχυρώσει με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους μεταλλαγμένους σπόρους. Οι καλλιεργητές θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε χρόνο και δε θα μπορούν να κρατούν σπόρους για την επόμενη χρονιά. Οι ίδιες εταιρίες έχουν κατοχυρώσει τα ζιζανιοκτόνα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Ετσι, επέρχεται η απόλυτη εξάρτηση του καλλιεργητή, αλλά και του συνόλου του αγροτικού τομέα.

Στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν, το Σεπτέμβρη του 2003, το θέμα των μεταλλαγμένων θα κυριαρχήσει. Οπως όλα δείχνουν, οι «εταίροι» της ΕΕ θα βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους.