Τ.Θ. 22098, Τ.Κ. 11201, Πλατεία Κυψέλης
oikodiktyo@mail.com

Δίκτυο Οικοκοινότητα
 

Για τη ΓΕΩΡΓΙΑ

(Το ακόλουθο κείμενο συντάχθηκε από την αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας
και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Δικτύου (Αθήνα, 26/1/2003).)

“Η ΓΗ είναι μια οργανωμένη κοινωνία φυτών-ζώων και μικροοργανισμών”
ΓΑΙΑ – Elisabeth Sahtouri

Aπό την ανακάλυψη του αρότρου ακόμη, ο άνθρωπος άρχισε να επιβάλει επάνω στον πλανήτη έναν διαφορετικό τύπο και τρόπο βλάστησης των φυτών και των δέντρων, ανακόλουθα προς τις λειτουργίες του φυσικού κόσμου.

Η καλλιέργεια της ΓΗΣ επεκτάθηκε ραγδαία στο πέρασμα των αιώνων εκτοπίζοντας δάση, υδροβιότοπους, θαμνώδης εκτάσεις κλπ, μαζί με όλο το ζωικό και φυτικό κόσμο τους.

Σήμερα η Γεωργία καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του πλανήτη και οι μορφές της ποικίλουν ανάλογα με τον βαθμό “καπιταλιστικής” ή μη ανάπτυξης, της κάθε περιοχής όπου ασκείται. Η Ελλάδα είναι μια από τις περιοχές του πλανήτη όπου σε επαγγελματικό επίπεδο ασκείται γεωργία εντάσεως τεχνολογίας και κεφαλαίου.

Η Ελληνική Γεωργική ανάπτυξη, στηριγμένη στην αποξήρανση της Κωπαΐδας, της Κάρλας, του 70% των υγρότοπων της Δ. Μακεδονίας (πηγή: ΕΚΒΥ) και στην καταστροφή πολλών άλλων οικοσυστημάτων, συνεχίζει στο δρόμο τής όλο και μεγαλύτερης (χρηματικής) απόδοσης ανά στρέμμα, χρησιμοποιώντας οδηγίες, τρόπους, μέσα και προϊόντα από κυρίαρχες πολυεθνικές και άλλες εταιρείες της αγροτροφικής βιομηχανίας.

Το αποτέλεσμα αυτών των μεθόδων καλλιέργειας είναι η μόλυνση και η καταστροφή του εδάφους, των νερών, του αέρα, η απειλή της Δημόσιας Υγείας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στη ΜΟΛΥΝΣΗ και στην ΡΥΠΑΝΣΗ της ΦΥΣΗΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην ΕΞΑΡΤΗΣΗ του καλλιεργητή από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, εμείς, τα μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης και Προώθησης Οικολογικών & Εναλλακτικών Δραστηριοτήτων, αντιλαμβανόμαστε την έννοια και τη σημασία της Γεωργίας με βάση το χαρακτήρα της σημερινής μας δραστηριότητας και δράσης με στόχο το όραμά μας για τη Γεωργία του Αύριο.

  • Η Γεωργία είναι εκείνη η δραστηριότητα των ανθρώπων και η παρέμβασή τους στη Φύση, που προσπαθεί με το λιγότερο ζημιογόνο τρόπο να βοηθήσει στη Γέννηση και εξέλιξη φυτών και δέντρων ωφέλιμων στον άνθρωπο, στο βαθμό που αυτός τα χρειάζεται για να ζήσει. Έτσι η Γεωργική δραστηριότητα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν “ενταγμένη” μέσα στις λειτουργίες της Φύσης και των οικοσυστημάτων της.

    • Επίσης η Γεωργία είναι εκείνη η δραστηριότητα που καλλιεργεί τις σχέσεις των ανθρώπων που συμμετέχουν σ΄ αυτή μέσα σε περιβάλλον και πνεύμα κατανόησης, αλληλεγγύης, μη χρήσης εξουσίας, αυτοδιαχείρισης και Άμεσης Δημοκρατίας.

    • Η Γεωργία είναι άρρηκτα δεμένη με τις διατροφικές ανάγκες πρώτιστα του παραγωγού και δευτερευόντως της κοινότητάς του και της περιοχής που βρίσκεται το κτήμα. Αυτές οι διατροφικές ανάγκες πρέπει να είναι σχετικές με τις ποικιλίες χλωρίδας και πανίδας που ευνοούνται από τις συνθήκες περιβάλλοντος της κάθε περιοχής και ειδικά με τις παραδοσιακές ποικιλίες και ράτσες.

    • Η Γεωργία έχει άμεση σύνδεση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία και πτηνοτροφία ολοκληρώνοντας τον κύκλο του Άνθρακα στη Φύση μέσω των εκροών και απορροών της.

    • Έχει άμεση σχέση και σύνδεση με τοπικές επαγγελματικές δραστηριότητες (μεταλλουργία, ξυλοτεχνική κλπ) και βοηθάει στην οικονομική αναζωογόνηση και απεξάρτηση της υπαίθρου από “ξένες” εισροές και υψηλές τεχνολογίες.

    • Η Γεωργία ενεργειακά αποσκοπεί στο να στηρίζεται στις φυσικές πηγές ενέργειας (ήλιος – αέρας - επιφανειακά ύδατα - βροχή). Κατά περίπτωση δε, όταν υπάρχει ανάγκη στήριξης στην τεχνολογία προσφεύγει στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

    • Η Γεωργία ως φυσική λειτουργία και δραστηριότητα ΔΕΝ πρέπει να παράγει χημικά και τοξικά απόβλητα (οποιασδήποτε μορφής ΜΟΛΥΝΣΗΣ & ΡΥΠΑΝΣΗΣ). Σε οτιδήποτε πλεονάζον παράγει θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης, αποικοδόμησης και ανακύκλωσης.

    Προς αυτή την κατεύθυνση οι τεχνικές, τα μέσα και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο αγρότης πρέπει να στοχεύουν στην πρακτική προσέγγισης των προηγούμενων αρχών που συνδέουν τη Γεωργία με τη Φύση, την κοινωνία και την προστασία τους. Από την άλλη μεριά, η Γεωργία ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιεί προϊόντα τεχνολογίας και μεθόδους που απαξιώνουν τις αρχές της, καταστρέφουν τα οικοσυστήματα τοπικά και παγκόσμια και αλλοιώνουν τη σχέση των παραδοσιακών κοινοτήτων με τη ΓΗ τους.

    Έτσι η Γεωργία σήμερα στην Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να απορρίψει:

    • Όλα τα φυτοφάρμακα ( χημικά δηλητήρια).

    • Όλα τα χημικά λιπάσματα.

    • Όλους τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

    • Τα χημικά και τοξικά προϊόντα για εξόντωση ασθενειών - εχθρών - ζιζανίων (απολυμαντικά κλπ).

    • Τις εισροές από βιομηχανοποιημένες καλλιέργειες φυτών ή εκτροφές ζώων.

    • Την εντατικοποίηση και συνεχή μονοκαλλιέργεια του εδάφους.

  • Τη συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων ΓΗΣ σε λίγους ιδιοκτήτες (ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ).

  • Τη χρησιμοποίηση της ΓΗΣ με μοναδικό σκοπό το ΚΕΡΔΟΣ .

Η Γεωργία σήμερα πρέπει να ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ:

  • Την χρήση υβριδίων (είτε υπό μορφή σπόρων, είτε φυτών - ζώων).

  • Τα προϊόντα που προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες μεγάλων συμφερόντων καθώς και τη διάθεση των προϊόντων που παράγει σε τέτοιες εταιρείες.

  • Τη χρήση προϊόντων πετρελαίου στην παραγωγή συσκευασία και τυποποίηση.

  • Τη χρήση ακόμη και εκείνων των φυσικών μέσων που η χρήση τους συντελεί στη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας των φυσικών πόρων και της διάθεσής τους προς ανθρώπους του τρίτου και τέταρτου κόσμου που τα έχουν ανάγκη π.χ. ( ιχθυάλευρα - τύρφη κλπ).

Η Γεωργία ΑΠΑΙΤΕΙ:

  • Τη δημιουργία ατομικών και συλλογικών αγροοικοσυστημάτων μέσα στα οποία η Φύση θα ολοκληρώνει τη δυναμική της. Σ’ αυτές τις περιοχές πρέπει να συνυπάρχουν αρκετά είδη χλωρίδας και πανίδας μέσα σε ένα σύστημα συγκαλλιέργειας - χλωρής και οργανικής λίπανσης.

Γι’ αυτό ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ:

  • Μεθόδους αμειψισποράς και χλωρής λίπανσης ( μέσα από τη λιγότερο δυνατή επέμβαση στο έδαφος με μηχανικά μέσα ), με επιλογή δοκιμασμένων ποικιλιών της περιοχής όπου δραστηριοποιείται.

  • Φυσικές μεθόδους επεμβάσεων που δυναμώνουν τα φυτά και τη σχέση επιβλαβών - ωφελίμων οργανισμών μέσα στο αγροοικοσύστημα π.χ. τσουκνίδες, πολυκόμπι, πρόπολη κλπ.

Η Γεωργία ΑΠΑΙΤΕΙ:

  • Τα αγροοικοσυστήματα να λειτουργούν και σαν εκπαιδευτικά κέντρα όπου οι νεοεισερχόμενοι να εκπαιδεύονται επάνω στις αρχές που στηρίζεται η λειτουργία τους καθώς και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται γι’ αυτούς τους σκοπούς.

Γι’ αυτό ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ:

  • Την προσέγγιση των ενδιαφερόμενων πολιτών στα αγροοικοσυστήματα.

  • Την πλήρη ενημέρωση όλων των πολιτών για τα μέσα που χρησιμοποιεί προς παραγωγή της διατροφής τους.

  • Τη συλλογικοποίηση της ανθρώπινης δραστηριότητας στα αγροοικοσυστήματα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.

  • Την ένταξη της νεολαίας στις παραγωγικές και συλλογικές δράσεις και δραστηριότητες κοιτάζοντας το ΜΕΛΛΟΝ.