Τ.Θ. 22098, Τ.Κ. 11201, Πλατεία Κυψέλης
oikodiktyo@mail.com

Δίκτυο Οικοκοινότητα
 

Βασικοί Ορισμοί

 

Αποθήκευση

1.      Να τηρούνται αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής που διασφαλίζουν την μη επιμόλυνση των προϊόντων κατά την αποθήκευσή τους.

2.      Να ελαχιστοποιείται όσο το δυνατόν περισσότερο ο χρόνος αποθήκευσης ώστε να έχουμε την ελάχιστη δυνατή απώλεια σε θρεπτικά συστατικά.

3.      Η αποθήκευση να γίνεται σε σταθερές και χαμηλές θερμοκρασίες.

4.      Απαγορεύονται χημικά τοξικά μέσα για την απολύμανση και συντήρηση σπόρων και προϊόντων. Να χρησιμοποιούνται φυσικά παραδοσιακά μέσα (π.χ. ασβέστης, αλάτι, φύλλα συκιάς, δάφνης, καρυδιάς κ.α).

5.      Να αποκλείεται κάθε χημικό, τοξικό ή και βιολογικό μέσο συντήρησης που μεταφερόμενο μπορεί να πλήξει την δημόσια υγεία.

6.      Κατά την ψύξη των προϊόντων να μην χρησιμοποιούνται βακτηριοκτόνα ή χημικά τροποποιημένες ατμόσφαιρες.

 

Μεταποίηση – Επεξεργασία

1.      Να επιδιώκεται η όσο το δυνατό ελάχιστη επέμβαση στον χαρακτήρα των φυσικών προϊόντων ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες και οι μεταβολές των θρεπτικών συστατικών.

2.      Οι μέθοδοι μεταποίησης να διασφαλίζουν την υγιεινή των προϊόντων και να μην τα επιβαρύνουν με κατάλοιπα επικίνδυνα για την υγεία (όπως π.χ. συμβαίνει κατά την απεντόμωση, υδρογόνωση κ.α.)

3.      Ο παράγοντας θερμότητα να ελέγχεται έτσι ώστε να επιφέρει τις μικρότερες δυνατές αλλοιώσεις. Να ελαχιστοποιείται ο χρόνος επεξεργασίας, να προτιμούνται χαμηλές θερμοκρασίες ή όπου αυτό δεν είναι εφικτό (παστερίωση, αποστείρωση) οι αυξημένες θερμοκρασίες να εφαρμόζονται για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

4.      Απαγορεύεται ο αυθαίρετος “εμπλουτισμός” του προϊόντος με συστατικά ξένα προς την φύση του π.χ. χημικές βιταμίνες και μέταλλα, μεταλλαγμένα συστατικά κ.α.

5.      Απαγορεύεται η ανάμειξη των προϊόντων με άλλα προϊόντα ή συστατικά αυτών τα οποία δε πληρούν τις φυσικές διαδικασίες από την παραγωγή ως και την διάθεση τους.

6.      Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση προσθέτων που εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών (μεταλλαξιογόνες, τερατογόνες, καρκινογόνες δράσεις ή άλλες εκφυλιστικές ασθένειες).

7.      Πρόσθετα ή βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας να χρησιμοποιούνται μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο και μόνο μετά από αυστηρή επιλογή ως προς την φυσικότητα, υγιεινή και την υπολειμματική τους δράση στο παραγόμενο προϊόν.

8.      Απαγορεύονται πρόσθετα που στόχο έχουν να εξαπατήσουν τον καταναλωτή ως προς την πραγματική τελική ποιοτική κατάσταση του προϊόντος (π.χ. βελτιωτικά ή ενισχυτικά γεύσεως και οσμής, χρωστικές, γλυκαντικές ουσίες κ.α.)

9.      Για οποιαδήποτε πρόσθετη ή βοηθητική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται από μέλος του Δικτύου και υπάρχει επιφύλαξη, ενδοιασμός ή αμφισβήτηση, πρέπει να μπαίνει σαν θέμα συζήτησης και απόφασης στον τομέα παραγωγών και αξιολόγησης και αν χρειαστεί και στη Γενική Συνέλευση.

10.  Η μεταποίηση των προϊόντων να αλλοιώνει όσο το δυνατόν λιγότερο τον φυσικό τους χαρακτήρα. Έντονοι και πολύπλοκοι μέθοδοι επεξεργασίας πρέπει να αποφεύγονται.

11.  Να επιλέγονται μέθοδοι επεξεργασίας που δεν απαιτούν υψηλά ποσά ενέργειας και την χρήση υψηλής τεχνολογίας που αυξάνει την εξάρτησή μας από πολυεθνικές εταιρίες.

 

Τυποποίηση – Συσκευασία

1.      Κατά την συσκευασία πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής ώστε να διαφυλάττεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος.

2.      Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από υλικά συσκευασίας να είναι μηδενική ως ελάχιστη.

3.      Τα υλικά συσκευασίας πρέπει να διασφαλίζουν την υγιεινή του τροφίμου από α) πιθανές ξένες επιμολύνσεις προερχόμενες από το περιβάλλον β) από πιθανές επιμολύνσεις προερχόμενες από το ίδιο το υλικό συσκευασίας.

4.      Τα υλικά συσκευασίας πρέπει να είναι φυσικά ώστε να αποικοδομούνται με φυσικές διαδικασίες κατά την απόρριψή τους στο φυσικό περιβάλλον (π.χ. ξύλο, γυαλί, ύφασμα, μη λευκασμένο χαρτί κ.α.).

5.      Η συσκευασία να είναι όσο το δυνατόν λυτή και απλή ώστε να μην απαιτεί ενεργοβόρα εργοστασιακή παραγωγή, χρώματα και διαλύτες που εξαντλούν τους φυσικούς πόρους και επιβαρύνουν αργότερα κατά την απόρριψή τους το περιβάλλον.

6.      Να αποφεύγονται οι συσκευασίες μιας χρήσης που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον (φελιζόλ, ζελατίνες κ.α.).

7.      Η συσκευασία δεν θα πρέπει να εξαπατά με παραπλανητικές ή ημιαληθείς πληροφορίες για την ποιότητα του περιεχομένου προϊόντος.

8.      Όπου δεν υπάρχουν οικολογικές λύσεις θα πρέπει να επιδιώκεται η εύρεσή τους, η χρήση των φιλικότερων προς το περιβάλλον υλικών, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωσή τους στο βαθμό του δυνατού. 

 

Μεταφορά

1.      Η μεταφορά των τροφίμων πρέπει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά τους κατά την παράδοση στον καταναλωτή ή στον τελικό πωλητή.

2.      Επιδιώκεται η συνεργασία των παραγωγών ανά περιοχή για κοινή μεταφορά και εξυπηρέτηση στην παράδοση, διότι έτσι πραγματώνεται η αλληλεγγύη μεταξύ μας και μειώνεται το ενεργειακό και οικονομικό κόστος ανά προϊόν.

 

Διάθεση

1.      Να διασφαλίζει την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή υπό πνεύμα εμπιστοσύνης και ουσιαστικής επικοινωνίας, επαφής και πρόσβασης.

2.      Να συμβάλλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους μεταφοράς.

3.      Ενίσχυση, αυτάρκεια και διερεύνηση των τοπικών λαϊκών αγορών.

4.      Συνεργασία με μικρούς χώρους λιανικού εμπορίου που δέχονται την αναγκαιότητα του δικτύου και μακροπρόθεσμα η δημιουργία κέντρου διάθεσης από το ίδιο το δίκτυο.

5.      Σταδιακή μη διάθεση προϊόντων σε χονδρεμπόρους, μεγαλοεπιχειρηματίες (αλυσίδες, super market, φρανζάιζινγκ) που σκοπεύουν να κυριαρχήσουν στην αγορά.

6.      Ο πωλητής πρέπει να μεταδίδει στον καταναλωτή το μήνυμα που μεταφέρει το προϊόν από την παραγωγή μέχρι και την διάθεσή του και όχι μόνο την θρεπτική του αξία.

7.      Τα προϊόντα του Δικτύου πρέπει να έχουν τιμές προσιτές σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και όχι μόνο στους πλούσιους.

8.      Στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές προσφορές για πολύτεκνους, φοιτητές, ανέργους, ανάπηρους, ηλικιωμένους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά.

9.      Θα πρέπει να επιδιώκεται η σύγκλιση παραγωγού – καταναλωτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντική είναι η προώθηση της ανταλλαγής προϊόντων με εργασία.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
4Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, Ν. ΑΡΤΑΚΗ 26/9/2003