Τ.Θ. 83
Τ.Κ. 81100
Μυτιλήνη
peirates@riseup.net

Αντιεξουσιαστική Ομάδα Μυτιλήνης

 

Εργατικά Ατυχήματα

 

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

11 Νοέμβρη Νεκρός ανειδίκευτος εργάτης της Χαρτοβιομηχανίας Δαμάλας στη Φθιώτιδα, όταν καταπλακώθηκε από τόνους χαρτιού.

9 Οκτώβρη Τραγικό θάνατο βρήκε ο 56χρονος εργάτης Διαμαντής Καπετανάκης στην περιοχή των Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών έπεσε από ταράτσα οικοδομής όπου στεγάζεται το Β' ΚΑΠΗ.

7 Οκτώβρη Τραγικό θάνατο βρήκε 18χρονος εργάτης σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής. Μια μεταλλική ράβδος που κρατούσε στα χέρια του, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ που περνούσαν δίπλα από την οικοδομή με αποτέλεσμα να υποστεί ηλεκτροπληξία.

1 Οκτώβρη  Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ένας 43χρονος εργάτης στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Ανδρέα Ατματζίδη που εργαζόταν σε έργα στο δίκτυο ύδρευσης. Ο 43χρονος βρισκόταν σε πηγάδι χωρίς νερό, το οποίο πλημμύρισε όταν έσπασε αγωγός

10 Σεπτέμβρη  Οικοδόμος, Αλβανός υπήκοος και ένας οδηγός φορτηγού αυτοκινήτου έχασαν τη ζωή τους στον Πειραιά και τον Κορυδαλλό αντίστοιχα, όταν ο πρώτος από άγνωστη αιτία έπεσε από ύψος δέκα μέτρων και ο δεύτερος ''χτυπήθηκε'' από ηλεκτρικό ρεύμα.

10 Σεπτέμβρη  Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες τρεις εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους. Πρόκειται για τον Γ. Ιωάννου 55 ετών, τον Αλβανό υπήκοο Μάριο Περλετσί, 27 ετών και τον Κ. Σοφό, 34 ετών, εργάτες. Πρόκειται για το δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα στη Motor Oil μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

7 Σεπτέμβρη  Ένας νεκρός, ο  Η. Μπαρλάμπας, και 7 βαριά τραυματίες στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης, όταν καταπλακώθηκαν από φλεγόμενη τέφρα, μετά από έκρηξη σε λέβητα.

5 Σεπτέμβρη Τραγικό θάνατο βρήκε 44χρονος εργάτης, ο αλβανός Χότι Ρακίπ, στα Χανιά, όταν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης στη διάρκεια εργασιών εργολάβου για απομάκρυνση τσιμεντένιας κολώνας της ΔΕΗ.

16 Αυγούστου  Νεκρός ο 60χρονος εργάτης Δ. Μαρδίκης και τραυματίας ο Γιάντσεκ Σουρέ που εργάζονταν στην εταιρεία Ανυψωτική, όταν, από άγνωστη αιτία, ανατράπηκε ο γερανός στον οποίο βρίσκονταν.

15 Ιούλη   4ος νεκρός εργάτης στα έργα κατασκευής του ολυμπιακού χωριού. Ο 29χρονος εργάτης Αλί Βαρέτ έχασε τη ζωή του πέφτοντας από γερανό, δολοφονημένος στο βωμό της κερδοσκοπίας στο όνομα της νέας "μεγάλης ιδέας", της Ολυμπιάδας του 2004. Οι εργαζόμενοι στο ολυμπιακό χωριό αγανακτισμένοι από τα συνεχή θανατηφόρα ατυχήματα και τους δεκάδες τραυματισμούς στα συνεργεία που "τρέχουν" για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα έργα και για να συμπιεστεί το κόστος προς όφελος των εργολάβων, αποφάσισαν να κατέβουν σε μια ακόμη απεργία, 48ωρη αυτή τη φορά. Πόσοι ακόμη θα δολοφονηθούν μέχρι να ξεσπάσουν δυναμικές αντιστάσεις;

8 Ιούλη  Ο Ραφάτ Χουσεϊν, εργαζόμενος στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού χωριού στους Θρακομακεδόνες τραυματίστηκε στη μέση μετά από πτώση. Μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου νοσηλεύεται. Την επόμενη μέρα έγινε στάση εργασίας στην α' εργολαβία, ως διαμαρτυρία για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες.

11 Ιούνη  Τρίτος εργάτης έχασε τη ζωή του στις ανεγειρόμενες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Ο 45χρονος Βαγγέλης Ιμέρι σκοτώθηκε στη Ζ' Εργολαβία. Οι συνθήκες του ατυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί. Οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στους χώρους των εργοταξίων.

29 Μάη   Ο 54χρονος Ζ. Κ. σκοτώθηκε σε εργατικό “ατύχημα” στην κοινότητα Πλαγιάρι Θεσ/νίκης. Κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών καταπλακώθηκε από το μηχάνημα που χειριζόταν όταν υποχώρησε χωμάτινο τοιχίο.

29 Μάη   Σε έργο του Οργανισμού Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσ/νίκης στο Νέο Ρύσιο σκοτώθηκε εργάτης αφού καταπλακώθηκε από χώματα. Ο εργάτης δούλευε μέσα σε χαντάκι βάθους 2,5 μέτρων όταν τα τοιχώματα κατέρρευσαν. Ως γνωστόν οι εργολάβοι προκειμένου να μειώσουν το κόστος δεν συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα προστατευτικά που συγκρατούν τα χώματα με αποτέλεσμα συνεχή “ατυχήματα”.

4 Μάη   Στο νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα μεταφέρθηκαν οι εργάτες Μ.Α. και Φ.Χ. από την Αλβανία μετά από ηλεκτροπληξία που υπέστησαν εργαζόμενοι στην τοποθέτηση μεταλλικών στύλων ηλεκτροφωτισμού στην Αμαλιάδα.

27 Μάρτη   Ο 25χρονος Κώστας Δαδούσης σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ενώ εργαζόταν σε μαρμαράδικο στον Ασπρόπυργο.

25 Φλεβάρη   Χάθηκε ο υποπλοίαρχος Γ. Δεληνικολάου όταν το μότορσιπ “Φίλιππος Κ2” στο οποίο εργαζόταν έπεσε σε θαλασσοταραχή βορειανατολικά της Σκύρου και έγειρε από μετατόπιση του φορτίου με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

22 Φλεβάρη   Χάθηκε ο ναυτικός Αθανάσιος Κώστογλου που εργαζόταν στο φορτηγό πλοίο “Κωστής Τ”.

22 Φλεβάρη  Σκοτώθηκε στην Πέλλα ο 43χρονος εργάτης σκυροδέματος Δημήτρης Τσιγαλίδης πέφτοντας από ύψος τριών μέτρων μέσα σε υπό κατασκευή δεξαμενή στην Ελληνική Υφαντουργία Γιαννιτσών.

22 Φλεβάρη   Ένα ακόμη θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σε χώρο που διαμορφώνεται για την Ολυμπιάδα του 2004. Κατά τη διάρκεια εργασιών που γίνονταν σε πενταόροφο κτίριο στην Ν. Ιώνια που θα στεγάσει γραφεία για το “2004”, μια σιδερόπορτα καταπλάκωσε τον 45χρονο εργάτη Αθανάσιο Παπαγιώργη.

21 Φλεβάρη  Σκοτώθηκε στο Μεγάλο Ιβύδριο Φαρσάλων ο ινδικής καταγωγής εργάτης Χομ Ραζ, όταν εγκλωβίστηκε μέσα σε μεγάλη ποσότητα σιτηρών που παρασύρθηκαν από τοίχο που έπεσε.

7 Φλεβάρη   Αγνοείται η τύχη του 50χρονου ναυτεργάτη Δημ. Κατσού. Ο Κατσός δούλευε στο δεξαμενόπλοιο "Βασίλειος VI" και εξαφανίστηκε ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας.

20 Γενάρη   Σκοτώνεται στα ανοιχτά της Ύδρας ο 47χρονος ναυτεργάτης Alexander Invakon, μέλος πληρώματος του υπό ρώσικη σημαία "AMUR 2529.

18 Γενάρη  Ο 22χρονος εργάτης Γ. Τσικρικάς καταπλακώνεται από δέμα πρεσαριστού χαρτιού βάρους εκατοντάδων κιλών, στο κτίριο της Ελευθεροτυπίας στο Κορωπί. Τον άτυχο εργάτη τον βρίσκουν συνάδελφοί του, μετά από σχεδόν 24 ώρες, και τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο σε ημιθανή κατάσταση. Ύστερα από ένα μήνα πεθαίνει στην εντατική του νοσοκομείου.

17 Γενάρη  Σκοτώνεται ο 54χρονος εργάτης Δημήτρης Χρήστου στα ναυπηγεία Χαλκίτη στο Πέραμα, αφού υποχρεώνεται από τον εργολάβο να ανέβει σε επικίνδυνη σκαλωσιά, με αποτέλεσμα πέσει στο κενό και να υποστεί θανάσιμες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

16 Γενάρη   Ο 64χρονος οικοδόμος Dallta Mihalag σκοτώνεται σε οικοδομή στους Αμπελόκηπους.

15 Γενάρη  Ο 32χρονος Κ. Μπούρμπουλας και ο 19χρονος Κόστα Χόρο βρίσκουν τραγικό θάνατο, ο πρώτος στο εργοτάξιο του Μετρό στα Σεπόλια, κι ο δεύτερος σε οικοδομή στο Μενίδι.

13 Γενάρη   Ο 16χρονος αλβανός Ελντισον Ντεμαί, εργάτης στα "Ψυγεία Ντάγκας" της Μερσίνας Γρεβενών, καταπλακώνεται από κλαρκ.

10 Γενάρη   Ο εργάτης Κώστας Θάνος, 61 χρονών, βρίσκει τραγικό θάνατο σε οικοδομή στο Νέο Κόσμο.

8 Γενάρη   Στη Σύρο ο 49χρονος Γιώργος Ραπτίδης εργαζόμενος στο μοτορσίπ "Αιγαίο ΙΙ" σκοτώθηκε όταν ξεκόλλησε το ράουλο της πρύμνης και τον χτύπησε.

 

Αμέτρητα είναι τα εργατικά "ατυχήματα" που συμβαίνουν καθημερινά στα εργοτάξια του Μετρό, στα έργα του  ολυμπιακού χωριού και της Ολυμπιάδας του 2004, στις οικοδομές, στα εργοστάσια, στα καράβια, στα ναυπηγεία… Ελάχιστα, όμως, από αυτά γνωστοποιούνται, τις περισσότερες φορές όταν είναι θανατηφόρα, ή όταν προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς και αναπηρίες ή όταν το δελτίο των οχτώμιση είναι απελπιστικά άδειο.

 Μόνο μέσα στο Γενάρη του 2002, οχτώ εργάτες τραυματίζονται σοβαρά:

- Ο Χατζίκ Αθανασιάδης στο εργοτάξιο του Μετρό στο Μοναστηράκι, στις 3 Γενάρη.

- Ο Χρήστος Συρίγος, σε οικοδομή στο Χαλάνδρι, στις 10 Γενάρη.

- Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, σε εργοτάξιο του Μετρό, στις 11 Γενάρη.

- Ο Παναγιώτη Βλαχογιάννης, σε εργοτάξιο του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, στις 14 Γενάρη.

- Ο Χρήστος Μπάκουλης, στη "Σωληνουργία Κορίνθου".

- Ο Δημήτρης Κλεάνθης, στην κατασκευαστική εταιρεία "ΕΛΤΕΡ Α.Ε. στη Ρόδο, στις 20 Γενάρη.

- Ο Νίκος Χατζηκυριάκος, στο εργοστάσιο "Αλουμίνιον Ελλάδος" της γαλλικής πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, στα Άσπρα Σπίτια, στις 21 Γενάρη.

- Ο Γιάννης Κρητικός, στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας", στις 22 Γενάρη.

-         25 ναυτικοί - μέλη του πληρώματος του πλοίου "CACAO", σημαίας BELIZE (ελληνικών συμφερόντων), κινδύνεψαν να καούν, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου και ενώ αυτό έπλεε κοντά στις ακτές του Ομάν.

 

 

ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΝ ΖΟΥΜΕ
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ