ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Πρωτοβουλία ενάντια στον κοινωνικό ρατσισμό της νύχτα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το παρόν δελτίο τύπου σκοπό έχει να καταδείξει μια σειρά από γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη «νυχτερινή ζωή» στην πόλη της Μυτιλήνης και θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσουν κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο που ζει σ’ αυτή την πόλη, καθώς δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν τυχαία περιστατικά.

Τα γεγονότα - πρόκειται δυστυχώς κυρίως για ξυλοδαρμούς - έχουν ως εξής:

Άγριος ξυλοδαρμός από 20 τουλάχιστον νεαρούς ενός μόνο ανθρώπου έξω από κεντρικό μαγαζί «νυχτερινής διασκέδασης» χωρίς κανένα προφανή λόγο ή προηγούμενη αιτία εκτός αν τέτοια θεωρηθεί η καταγωγή του από την Αλβανία. Το γεγονός συνέβη ένα μήνα περίπου πριν τα Χριστούγεννα και εμπεριείχε και ρατσιστικά συνθήματα.

Ανάρτηση επιγραφής με το μήνυμα «Απαγορεύεται η είσοδος σε Αλβανούς και φαντάρους» στο cafe - bar Aroma, χωρίς συγκεκριμένη αιτία.

Έντονη σεξουαλική παρενόχληση από ένα άτομο σε μια νεαρή κοπέλα, ξυλοδαρμός ενός ντόπιου που παρενέβη για να συμπαρασταθεί σε συνεργεία με τους μπράβους άλλου «κέντρου διασκέδασης» της πόλής μας.

Ξυλοδαρμός από πλήθος ατόμων 4 φοιτητών και 2 φοιτητριών έξω από τρίτο μαγαζί της πόλης. Σ΄ αυτό το συμβάν χρησιμοποιήθηκε ως απειλητικό μέσο ένα κατσαβίδι ενώ ακούστηκε υβριστικό - γηπεδικού τύπου σύνθημα ενάντια στους φοιτητές. Το περιπολικό της αστυνομίας που έφτασε λίγο μετά δεν προέβη σε καμία απολύτως ενέργεια.

Υπό την απόλυτη ανοχή παρευρισκομένων αστυνομικών ξυλοδαρμός 3 φοιτητών από 5 άτομα όπου ξαναχρησιμοποιήθηκε το παραπάνω σύνθημα.

Φθάνουμε στο περασμένο Σάββατο όπου φοιτητής - εργαζόμενος σε μαγαζί της πόλης χτυπήθηκε από ένα άτομο το οποίο αργότερα τον κυνήγησε με μια σιδερόβεργα καθώς και το σύρσιμο έξω από club της πόλης και άγριο ξυλοδαρμό από άτομο που έχει και στο παρελθόν απασχολήσει την κοινωνία της πόλης με τα κατορθώματα του.

Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα παραπάνω είναι πως συνέβησαν με την ανοχή ή ακόμα και κάλυψη της αστυνομίας.

Είναι σαφές πιστεύουμε επίσης και δεν χρειάζεται να αναλυθεί ιδιαίτερα από μας ο καθαρά ξενοφοβικός - ρατσιστικός χαρακτήρας ορισμένων από τα παραπάνω γεγονότα καθώς και ο κοινωνικός ρατσισμός ή / και ο  ανόητος τοπικισμός που κρύβεται πίσω από άλλα που έχουν σαν στόχο «διαφορετικές» κοινωνικές ομάδες, γυναίκες, φοιτητές, νεαρούς ντόπιους με «ιδιαίτερη» εμφάνιση. Είμαστε δε σίγουροι πως υπάρχουν κι άλλα γεγονότα που δεν γνωρίζουμε και εντάσσονται στην ίδια λογική.

Καταδεικνύοντας και αντιδρώντας σε όλα τα παραπάνω, συγκροτήσαμε μια πρωτοβουλία ντόπιων και φοιτητών η οποία παράλληλα ενδιαφέρεται να προωθήσει την μη εμπορευματική, αυτοοργανωμένη ψυχαγωγία - διασκέδαση και η οποία καλεί σε μποϋκοτάζ των «κέντρων διασκέδασης» για μια βδομάδα από σήμερα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση το Σάββατο 24/3/2001 το βράδυ στην  πλατεία Σαπφούς και θα περιλαμβάνει διάφορα happenings και party όπου θα μοιραστούν και κείμενα για όλα τα παραπάνω.

Κλείνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε πως αν και γνωρίζουμε αρκετά από τα ονόματα των δραστών καθώς και των μαγαζιών μέσα ή έξω από τα οποία συνέβησαν τα παραπάνω δε τα δημοσιεύουμε αλλά επιφυλασσόμαστε να το πράξουμε αν επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Ελπίζουμε πως δεν θα ξανασυμβεί κάτι αν και γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται και από όλους εμάς / εσάς.

Πρωτοβουλία (ντόπιων και φοιτητών) ενάντια στο κοινωνικό ρατσισμό της «νύχτας»

 

Μικρή ιστορία βίας και βλακείας
(κατεβάστε το αρχείο PDF, 0.184 KB)