ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ


Πέθανε ο Άγις Στίνας
(από το περιοδικό Κομμουνιστική Κοινωνική Αυτοδιεύθυνση, τεύχος 1, Νοέμβρης-Δεκέμβρης 1987)

 

Το πρωί της 6ης Νοέμβρη 1987 πέθανε ο βετεράνος αγωνιστής κι επαναστάτης Άγις Στίνας.

Γεννήθηκε το 1900 στην Κέρκυρα και το πραγματικό του όνομα ήταν Σπύρος Πρίφτης. Από πολύ μικρός και πριν ακόμα ιδρυθεί το Σ. Ε. Κ. Ε. (ΚΚΕ), το Νοέμβρη του 1918, συμμετείχε στο εργατικό κίνημα. Τον Απρίλη του 1921 παραπέμφθηκε για εσχάτη προδοσία στο Στρατοδικείο Ανδριανούπολης με αφορμή την αντιπολεμική αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Φωνή του Εργάτη» όπου ήταν διευθυντής.

Στο ΚΚΕ έμεινε ώς τον Φλεβάρη του 1932 αφού πέρασε από τις πιο υπεύθυνες θέσεις του. Διαγράφτηκε γιατί αρνήθηκε να υποστηρίξει την επέμβαση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, τον Νοέμβρη του 1931, με την καθαίρεση της εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής του και το διορισμό του Ν. Ζαχαριάδη στη θέση του γραμματέα του ΚΚΕ.

Πέρασε στον τροτσκισμό και το 1935 ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνιστική Ένωση (ΚΔΕ), τμήμα της Διεθνούς Κομμουνιστικής Λίγκας, με γραμματέα της τον Άγι Στίνα.

Από τον Απρίλη του 1937 ώς τον Οκτώβρη του 1942 (όταν δραπέτευσε μαζί με 15 ακόμα τροτσκιστές) βρίσκεται στις φυλακές Αίγινας και Ακροναυπλίας. Μετά τη δραπέτευση, ανασυγκροτεί με άλλους αγωνιστές (όπως οι Βουρσούκης και Ταμτάκος) την Κ.Δ.Ε. κι εκδίδουν την εφημερίδα «Εργατικό Μέτωπο».

Η Κ.Δ.Ε. κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε μια καθαρά διεθνιστική στάση, ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, υπέρ της συναδέλφωσης των λαών που σφάζονταν μεταξύ τους και για τη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε προλεταριακή επανάσταση.

Τη δράση της αυτή την πλήρωσε με τις δολοφονίες των μελών της είτε από τους Χίτες είτε από τα στρατεύματα κατοχής είτε από τους εγκληματίες της Ο.Π.Λ.Α. Το 1947 ήρθε σε οριστική ρήξη με τον τροτσκισμό και διέκοψε κάθε σχέση μαζί του. Από τότε προχώρησε περισσότερο προς την αντιεξουσιαστική σκέψη. Συνδέθηκε με τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

Πριν τη δικτατορία του 1967 συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας «Νέο Ξεκίνημα». Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα».

Έγραψε τα βιβλία: «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ» (εκδόσεις «Διεθνής Βιβλιοθήκη»), «Εργατικά κράτη - Εργατικά κόμματα και το απελευθερωτικό κίνημα της εργατικής τάξης» (εκδόσεις «Διεθνής Βιβλιοθήκη») και τις «Αναμνήσεις» του (εκδόσεις «Ύψιλον»). Έγραψε επίσης πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και προλόγους σε βιβλία.

Δ.Τ.