Η μετάφραση του παρόντος έγινε από τη σχετική δημοσίευση στο A-Infos την 1η Μάη 2003, από τον Δ.Τ.,
anthropia@hotmail.com
www.punk.gr/nogod-nomaster

θεωρητικά κείμενα
 

Η Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία ZABALAZA της Νότιας Αφρικής

H ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ZABALAZA ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΊ ΕΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ Ν. ΑΦΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

Το αναρχικό επαναστατικό κίνημα στη Νότια Αφρική βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την ίδρυση της Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF) μιας περιφερειακής αναρχικής ομοσπονδίας που συνενώνει τις ομάδες Bikisha Media Collective (BMC), Zabalaza Books (ZB) και Zabalaza Action Group (ZAG) - οι οποίες είναι μέλη της Διεθνούς Ελευθεριακής Αλληλεγγύης (ILS) – καθώς και της ομάδας του Αναρχικού Μαύρου Σταυρού και ορισμένων μεμονωμένων αγωνιστών.

Η ZACF - η οποία θα δρα κάτω από ένα προσωρινό πρόγραμμα (του οποίου οι βασικές παράμετροι δημοσιεύονται στη συνέχεια) μέχρι που θα συγκαλεστεί ένα συνέδριο μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου – έχει παρουσία στις πόλεις Γιοχάνεσμπουργκ, Ντούρμπαν και Κέϊπ Τάουν καθώς και μια δραστήρια ανάμειξη στις συσπειρώσεις ομάδων με την επωνυμία United Social Movements (USM) που αριθμούν περίπου 200.000 αγωνιστές στις πόλεις αυτές. Η Ομοσπονδία θα εκλέξει ένα γραμματέα διεθνών σχέσεων και ένα βοηθό περιφερειακό γραμματέα καθώς και μια ομάδα εργασίας για να συντάξει το τελικό πρόγραμμα της ZACF.

Η ZACF, σύμφωνα με τα λόγια των αγωνιστών της, θα είναι από τώρα το πρώτο και ελπίζουμε όχι το τελευταίο μέλος της ILS στην περιοχή.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τις οργανώσεις-μέλη της ILS Rebel από την Auca της Αργεντινής και την Gaucha Anarchist Federation (FAG) από την Βραζιλία καθώς και το Workers Solidarity Movement από την Ιρλανδία για τη συνεισφορά τους στη θεωρητική μας κατεύθυνση, κάτι το οποίο είναι φανερό στις αρχές μας.

Ακολουθεί το προσωρινό μας πρόγραμμα:

Zabalaza Anarchist Communist Federation (ZACF)
Προσωρινό Πρόγραμμα.

Υιοθετημένο από την αρχική διάσκεψη της ZACF στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής την 1η Μάη 2003. Η 1η Μάη είναι συνδεδεμένη με τους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών και των φτωχών όλου του κόσμου με έμφαση στους αναρχικούς μάρτυρες του Σικάγο το 1886. Συγκεκριμένα αυτή τη χρονιά, το 2003, κλείνει ένας αιώνας ένοπλου αναρχικού επαναστατικού από την Μακεδονική Εξέγερση το 1903 και 30 χρόνια από τις απεργίες του Ντούρμπαν του 1973 που εισήγαγαν την λαϊκή εξέγερση η οποί τελικά ανέτρεψε το καθεστώς του απαρτχάϊντ.

 

Προοίμιο

Με τη λέξη Αναρχισμός εννοούμε:

«κοινωνία οργανωμένη χωρίς εξουσία, εννοώντας με τη λέξη εξουσία την εξουσία που επιβάλει ο ένας στη θέληση του άλλου… η εξουσία όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για την κοινωνική οργάνωση, αλλά, παρά να την ωφελεί, ζει παρασιτικά σε βάρος της, παρεμποδίζει την ανάπτυξή της και χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματά της για τα ειδικά συμφέροντα μιας συγκεκριμένης τάξης η οποία εκμεταλλεύεται και καταπιέζει τις άλλες».

Ερρίκο Μαλατέστα («LAgitazione», June 4, 1897).

Και με τη λέξη Κομμουνισμός εννοούμε:

«μια κοινωνία χωρίς χρήμα, χωρίς κράτος, χωρίς ιδιοκτησία και χωρίς κοινωνικές τάξεις. Οι άνθρωποι συνενώνονται για να εκτελέσουν ένα πρόγραμμα ή να ανταποκριθούν σε μερικές ανάγκες της κοινότητας των ανθρώπων, αλλά χωρίς την πιθανότητα οι συλλογικές τους δραστηριότητες να πάρουν τη μορφή μιας εταιρίας που προϋποθέτει μισθούς και την ανταλλαγή των προϊόντων τους. Η κυκλοφορία των αγαθών δεν συνοδεύεται από μέσα ανταλλαγής: αντίθετα, η αρχή αυτής της κοινωνίας είναι το «από τον καθένα σύμφωνα με τις ικανότητές του στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του».

John Gray, For Communism (ελευθεριακή κομμουνιστή ιστοσελίδα).

 

Αρχές

Το όνομα Zabalaza σημαίνει «αγώνας» στις γλώσσες Ζουλού και Ξόσα (τις ιθαγενείς γλώσσες στη Νότια Αφρική).

Η ZACF ιδρύεται με βάση τις επαναστατικές αναρχικές κομμουνιστικές αρχές. Αυτό σημαίνει:

Α) στο εσωτερικό επίπεδο, άμεση δημοκρατία, ανακλητότητα, εντολοδόχοι και εναλλασσόμενοι αντιπρόσωποι, πραγματική και λειτουργική ισότητα ανάμεσα στα μέλη και οριζόντιος ομοσπονδισμός.

Β) στο εξωτερικό επίπεδο, αφοσίωση στην εργατική αυτοδιεύθυνση και άμεση δράση καθώς και στον επαναστατικό ελευθεριακό αντικαπιταλισμό, αντι-φασισμό, αντι-εξουσιασμό, αντι-σεξισμό και αντι-κρατισμό. Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στα προοδευτικά και ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα δεν είναι σεχταριστική, αλλά είναι διαποτισμένη από αυτές τις αρχές.

Γ) σε παγκόσμια κλίμακα, η ZACF βασίζεται στην περήφανη αγωνιστική παράδοση  155 χρόνων μαζικής αναρχικής μαχητικότητας, αρχίζοντας από την πανευρωπαϊκή Εξέγερση του 1848 και επεκτεινόμενη στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Ασία, την Αυστραλοασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η Ομοσπονδία στηρίζεται στη διεθνή ελευθεριακή ομοσπονδιακή παράδοση της Α’ Διεθνούς, στα αυτόνομα συμβούλια της Παρισινής Κομμούνας και της Μακεδονίας καθώς και στα Ρωσικά, Ουγγρικά και Γερμανικά συμβούλια, στη μαζική αναρχοσυνδικαλιστική παράδοση του Διεθνούς Συνδέσμου Εργατών (IWA) και στην ένοπλη αναρχική εξεγερτική παράδοση των επαναστάσεων του Μεξικού, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Μαντζουρίας, της Ισπανίας και της Κούβας. Αυτές οι παραδόσεις συνεχίζονται στους σημερινούς, αναρχικής επιρροής, παγκόσμιους μαζικούς αντικαπιταλιστικούς αγώνες της νέας χιλιετίας, ο απώτερος στόχος των οποίων πρέπει να είναι μια Διεθνής Κοινωνική Επανάσταση.

Δ) σε περιφερειακό επίπεδο, η Ομοσπονδία στηρίζεται στην επαναστατική συνδικαλιστική παράδοση του τμήματος της IWW στην Νότια Αφρική που ιδρύθηκε το 1910, της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Λίγκας (International Socialist League) που ιδρύθηκε το 1915, των Βιομηχανικών Εργατών της Αφρικής (Industrial Workers of Africa) που ιδρύθηκαν το 1917 και της Βιομηχανικής Σοσιαλιστικής Λίγκας (Industrial Socialsit League) που ιδρύθηκε το 1918 και των συνδικάτων που συνδέθηκαν με αυτή την οργάνωση ανάμεσα στο 1917 και 1919 και τα οποία ιδρύθηκαν από αναρχικούς μαχητές από όλες τις ράτσες (λευκούς και μαύρους), όπως οι Thomas William Thibedi, Reuben Cetiwe, Hamilton Kraai, J.D.Ngojo, Bernard Sigamoney, R.K.Moodley, A.Z.Berman, Manuel Lopez, Joe Pick, Gordon Lee, Fred Pienaar, Johnny Gomas και Andrew Dunbar. Η συνδικαλιστική αυτή παράδοση αναζωογονήθηκε από τον Rick Turner (ο οποίος δολοφονήθηκε το 1978 από μυστικές κρατικές φρουρές θανάτου) και τους συντρόφους του και έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη μαχητικότητα των εργατών κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα κατά του απαρτχάϊντ στις δεκαετίες ’70 και ’80. Η Ομοσπονδία στηρίζεται, επίσης, με περηφάνια στην αγωνιστική παράδοση των δικτύων βάσης των εργατών, στις τοπικές ομάδες, στις επιτροπές δρόμου, στα προοδευτικά λαϊκά μέτωπα και ομάδες αυτοάμυνας την περίοδο αυτή του αγώνα. Αλλά, αντίθετα από την εξουσιαστική πολύ-ταξική εθνική δημοκρατική επανάσταση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (African National Congress) και την ελιτίστικη πρωτοπορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής (SACP), η Ομοσπονδία προτείνει μια ελευθεριακή περιφερειακή κοινωνική επανάσταση από ένα μέτωπο των καταπιεσμένων τάξεων ενωμένων πέρα από περιφερειακά σύνορα και, κατ’ επέκταση, μιας Διεθνούς Κοινωνικής Επανάστασης.

Ε) σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Ομοσπονδία στηρίζεται στον ομοσπονδισμό, στην ατομική και συλλογική υπευθυνότητα, και στην θεωρητική και τακτική ενότητα, που είναι και οι βασικές αρχές της «Οργανωτικής Πλατφόρμας των Αναρχικών Κομμουνιστών» που δημοσιεύτηκε το 1926-27 από το Νέστωρα Μάχνο και άλλους αναρχικούς αντάρτες βετεράνους του Επαναστατικού Εξεγερτικού Στρατού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιείται από το αναρχικό κίνημα της Λατινικής Αμερικής η Ομοσπονδία ορίζεται ως «ειδική» αναρχική οργάνωση.

 

Σύμβολο

Το σύμβολο της ZACF είναι μια σιλουέτα της Αφρικής διαγωνίως χωρισμένη στα χρώματα μαύρο και κόκκινο, με ένα μαύρο αστέρι στο κάτω μέρος και μια γροθιά που σπάει τις αλυσίδες της και το όνομα Zabalaza Anarchist Communist Federation σε κύκλο.