Το πρώτο κείμενο μεταφράστηκε από το A-Infos όπου δημοσιεύτηκε στις 29 Μάη 2003,ανώ το δεύτερο από το περιοδικό "Abolishing the Borders from Bellow", τεύχος 10, Ιούνης 2003 από τον Δ.Τ.,
anthropia@hotmail.com
www.punk.gr/nogod-nomaster

θεωρητικά κείμενα
 

Η ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ
ΕΝΑΛΛΑΓΗ (ΑΚΑ)

Τα δύο κείμενα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά των διεργασιών που γίνονται σήμερα σε αναρχικές ή επαναστατικές οργανώσεις ή ομάδες άλλων χωρών, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τσεχίας.

Είμαστε μια μικρή, πρόσφατα δημιουργημένη, ομάδα επαναστατών αναρχικών, που αισθανόμαστε την ανάγκη να συνεργαστούμε δραστήρια, μετά την αποχώρησή μας από την Οργάνωση Επαναστατών Αναρχικών «Αλληλεγγύη» (ORA-Solidarita) της Τσεχίας.

 Η ανερχόμενη δυσαρέσκειά μας όσον αφορά τις τρέχουσες τάσεις στην οργάνωση αυτή και οι διαπροσωπικές διαφωνίες μέσα σ’ αυτή προκάλεσαν την αποχώρησή μας. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει συζητηθεί το ζήτημα της επαναστατικής θεωρίας και πρακτικής στην ORA-Solidarita και σήμερα η οργάνωση αυτή έχει, τελικά, απαρνηθεί τις θέσεις του αναρχικού κομμουνισμού, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο συνέδριο της ORA-S στην Πράγα. Στο συνέδριο αυτό αρκετά μέλη της ORA-S εξέφρασαν ξεκάθαρα το ότι δεν θεωρούν πλέον τους εαυτούς τους αναρχικούς και ότι πιστεύουν ότι το αναρχικό κίνημα είναι αντεπαναστατικό. Κινήματα όπως αυτό του αριστερού κομμουνισμού εμπνέουν σήμερα την ORA-S. Γι’ αυτό το λόγο μια ομάδα μελών από τις πόλεις Μπρνο, Ουχ.Χραντίστε και Πρέροβσκο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εγκατέλειψαν την ORA-S και σχημάτισαν την Αναρχοκομμουνιστική Εναλλαγή (Anarchocommunist Alternative).

Αν και οι ιδέες του αριστερού κομμουνισμού ή του συμβουλιακού κομμουνισμού μπορούν, σε αρκετές περιπτώσεις, να εμπνεύσουν, εμείς είμαστε αντίθετοι στην άρνηση της παράδοσης της Πλατφόρμας στο αναρχικό κίνημα, ως κατεύθυνση στη δημιουργία μιας επαναστατικής οργάνωσης, η οποία έχει απορριφτεί από έναν αριθμό αριστερών κομμουνιστών και έχει εκληφθεί ως αντεπαναστατική. Κατ’ επέκταση, διαφωνούμε με την απόρριψη του πολιτικού ακτιβισμού και των συνδικαλιστικών στοιχείων στον αγώνα της εργατικής τάξης. Ακόμα, πιστεύουμε ότι η αναρχική οργάνωση πρέπει να είναι μια ιδεολογική «εμπροσθοφυλακή» που συνδέει το τμήμα αυτό της εργατικής τάξης που έχει συνειδητοποιηθεί περισσότερο με τις ελευθεριακές ιδέες και ακόμα ως βοηθό και εγκέφαλο της οργάνωσης των εργατών στον αγώνα τους ενάντια στον καπιταλισμό. Με την οργάνωσή μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στην εξάλειψη των εξουσιαστικών ιδεολογιών όπως του μπολσεβικισμού και των επιγόνων του καθώς και του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού.

Δεν απορρίπτουμε τον ακτιβισμό. Αντίθετα, σύμφωνα με μας αποτελεί ακόμα έναν από τους καλύτερους τρόπους για να εξαπλωθούν οι επαναστατικές ιδέες ανάμεσα στους εργαζόμενους, αλλά, την ίδια στιγμή, δεν νομίζουμε ότι είναι και ο μοναδικός τρόπος. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων, αλλά με έμφαση στην ανεξαρτησία τους και στην προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και της αυτονομίας. Δεν πιστεύουμε ότι η οργάνωση στους χώρους δουλειάς έχει απολέσει τη χρησιμότητά της. Υπάρχουν ακόμα αρκετές πιθανότητες ριζοσπαστικής συνδικαλιστικής δραστηριότητας και στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι ρεφορμιστικές, αλλά μόνο χάρη στην πάλη για μερικά αιτήματα η εργατική τάξη μπορεί να αποκτήσει επαναστατική συνείδηση και να μάθει να αυτο-οργανώνεται.

Δεν αισθανόμαστε αναρχο-συνδικαλιστές, αυτόνομοι, οικο-πρωτογονιστές ή αναρχο-ατομικιστές. Είμαστε αναρχικοί κομμουνιστές και γι’ αυτό θεωρούμε ότι η αναρχική επαναστατική οργάνωση είναι σημαντική.

Προσωρινά, θα υπάρχουμε ως προπαγανδιστική ομάδα επιζητώντας να επεκτείνουμε τις ιδέες της ταξικής πάλης με κάθε μορφή (με μπροσούρες, προκηρύξεις, περιοδικά και δημόσιες δραστηριότητες) και να αναπτύξουμε μια θεωρητική συζήτηση που αργότερα μπορεί να μας οδηγήσει σε μια περισσότερο συνεκτική αναρχική οργάνωση βασισμένη στις πλατφορμιστικές αρχές.

Θέλουμε να συνεχίσουμε σε ό,τι θεωρούμε θετικό, το οποίο έχει αρχίσει από τότε που υπήρχε η αναρχική ORA-S και στην οποία συμμετείχαμε ενεργά.

12 Απρίλη 2003
Τα ιδρυτικά μέλη της Αναρχοκομμουνιστικής Εναλλαγής (AKA)
Για επικοινωνία:
aka-cz@email.cz

 

Και για του λόγου το αληθές της Αναρχοκομμουνιστικής Εναλλαγής, ακολουθεί η μετάφραση σχετικού κειμένου της ORA-S (μέσω ενός αντιπροσώπου της)

«H ORA-S (Organisation of Revolutionary Anarchists-Solidarity – Οργάνωση Επαναστατών Αναρχικών-Αλληλεγγύη) για την παρούσα πολιτική της.

Παρά την πίεση του χρόνου και των «αγγλικών» μου που δεν μου επιτρέπουν να μιλήσω όσο ξεκάθαρα θα ήθελα, θέλω να κάνω μερικά σύντομα σχόλια για τις θέσεις της ORA-S αυτή την στιγμή.

Για να λέμε την αλήθεια, στο τελευταίο συνέδριο της ORA-S οι αλλαγές που σημειώθηκαν δεν ήσαν απρόβλεπτες και ήταν μόνο ένα βήμα προς την πρόοδο. Μερικούς μήνες πριν οι εμπειρίες που αποκομίσαμε από την ανάμειξή μας σε δύο κινητοποιήσεις (όπως αυτή των διαδηλώσεων ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Μπρνο και σε ένα εργοστάσιο αεροπλάνων στο Κουνιβίτσε), μας ανάγκασαν να θέσουμε κάποια ερωτήματα, τα οποία δεν μπορούσαν να βρουν απάντηση στην αναρχική παράδοση.

Γι’ αυτό το λόγο αναζητήσαμε άλλες πηγές έμπνευσης, οι οποίες ήταν άγνωστες στην Τσεχία, όπως ο «γαλλικός» νεο-μπορντιγκισμός, ο συμβουλιακός κομμουνισμός, η «ιταλική» αριστερά, η αυτονομία και οι καταστασιακοί. Θεωρούμε αυτές τις πηγές σχετικές εκφράσεις του προλεταριακού κινήματος στην ιστορία, θεωρητικές αντανακλάσεις μιας κομμουνιστικής τάσης μέσα στο προλεταριάτο. Για παράδειγμα, είναι αξιόλογο να γνωρίσουμε την κριτική κάθε ιδεολογίας που έγινε από τους καταστασιακούς (και στην περίπτωση αυτή ειπώθηκε στο συνέδριό μας ότι κάθε ιδεολογία είναι αντεπαναστατική και η «αναρχική» και η «τροτσκιστική») καθώς επίσης και να δούμε την έμφαση που δίνεται στην συνολική κατάργηση της (ανταλλακτικής) αξίας, της παραγωγής εμπορευμάτων και του κράτους από τον Ζυλ Ντωβέ. (Από την άλλη πλευρά θεωρούμε κάθε μορφή τροτσκισμού ολοκληρωτικά αντεπαναστατική).

Είναι αλήθεια ότι γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε πρόβλημα στη χρήση του όρου «αναρχικός» (ή «μαρξιστής») για να περιγράψουμε την οργάνωσή μας (αν και οι ταμπέλες δεν είναι πράγματα για τα οποία θα μπορούσαμε να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον: το πραγματικό περιεχόμενο της «πολιτικής» σου σημαίνει κάτι περισσότερο από ετικέτα).

(…) Αναγνωρίζουμε τα όρια του «ακτιβισμού» και έχουμε κάνει κάποια κριτική πάνω σ’ αυτό (βασισμένης και πάνω στην εμπειρία μας και στα αποτελέσματα της τακτικής «από τη μια κινητοποίηση στην άλλη» γενικά), αλλά αυτό δεν οδηγεί σε παθητικότητα.

Για παράδειγμα, συμμετείχαμε σε νυχτερινές απεργιακές φρουρές σε πρόσφατες απεργίες των οδηγών των τραμ της Πράγας, μοιράζοντας προκηρύξεις και συμμετέχοντας σε συνελεύσεις των συνδικάτων των απεργών (δυστυχώς, δεν υπήρχε συμμετοχή από άλλες ομάδες του εδώ αναρχικού χώρου στα γεγονότα αυτά, αν και αποτελούσαν μια σημαντική εκδήλωση ταξικής πάλης) και αποκτήσαμε σημαντικές επαφές με μέλη των συνδικάτων αυτών (τα οποία κάνουν μια ενδιαφέρουσα εργατική δουλειά και δεν έχουν επαγγελματικά στελέχη).

Επίσης, η καθημερινή δραστηριότητα σημαίνει για μας και συμμετοχή (μαζί με άλλους) στο Moles Column Infocafe της Πράγας, το οποίο είναι ένα στέκι που χρειαζόταν και στο οποίο γίνονται αρκετές συνελεύσεις διαφόρων ομάδων και όπου η δημιουργία βιβλιοθήκης και αρχείου είναι το επόμενο σημαντικό βήμα (…)

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την ιστορία της ORA-S γιατί έχουμε ελάχιστα κείμενά μας μεταφρασμένα στα αγγλικά. Πάντως, για πληροφορίες για το Moles Column Infocafe μπορεί κανείς να πάει στο
http
://www.red-star-research.org.uk/tact/krtkovakolona.html»
.

* Να πούμε, επίσης, ότι αν κάποιος/α θέλει να μάθει περισσότερα ή να επικοινωνήσει με την ORA-S η ταχυδρομική της διεύθυνση είναι: L.K. P.O. BOX 223, 111 21 Praha 1, Czech Republic
Ιστοσελίδα: http://alarm.solidarita.org
Email
: intersec@solidarita.org

** Το περιοδικό «Abolishing the Borders from Bellow» (ABB) είναι αγγλόφωνο περιοδικό που δημοσιεύει νέα, άρθρα και άλλα για το αναρχικό κίνημα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Για επαφή με την εκδοτική ομάδα και για διανομές στο χώρο σας  στείλτε μήνυμα στο wielkowitsch@hotmail.com