Παρίσι, 18 Μάρτη 1871. Μετά από μήνες πολιορκίας του Παρισιού από τα Πρωσικά στρατεύματα (Γαλλοπρωσικός πόλεμος 1870-71), η κυβερνητική απαίτηση παράδοσης των όπλων της Εθνοφρουράς. Η άρνηση του λαού του Παρισιού να παραδώσει τον οπλισμό του και να συνθηκολογήσει, η ακόλουθη άρνηση των στρατιωτών να χτυπήσουν τα αδέρφια τους στην πόλη. Η εξέγερση, η σύντομη “έφοδος στον ουρανό” του Παρισινού προλεταριάτου, η ανακήρυξη της Κομμούνας. Η δίμηνη αντίσταση, η “Ματωμένη Εβδομάδα” (21-28 Μάη) και η λυσσαλέα εκδίκηση της αστικής τάξης. “Όχι Νικολά, η Κομμούνα δεν πέθανε!”

Για τον κομμουνισμό!
Για την αναρχία!
Μυτιλήνη, 136 χρόνια μετά την Κομμούνα
Συμμορία με προλεταριακή μνήμη

 

Μια εκδήλωση για την Παρισινή Κομμούνα 136 χρόνια μετά; Γιατί;

Το ενδιαφέρον μας για την Κομμούνα δεν είναι ακαδημαϊκής φύσης. Δεν αγγίξαμε την Κομμούνα σαν ένα ιστορικό γεγονός μέσα σε όλα τα άλλα. Προσεγγίζουμε την Κομμούνα ως πολιτικά υποκείμενα, πιστεύοντας ότι ακόμη και 136 χρόνια μετά, η ιστορία της Κομμούνας έχει να μας διδάξει πολλά. Γιατί, όσο κι αν αυτό ξενίζει, αυτά τα 136 χρόνια που πέρασαν δεν ήταν αρκετά για να αλλάξει η βασική δομή της κοινωνίας και ο καταπιεστικος της χαρακτήρας. Ο τρόπος λειτουργίας της παραμένει ο ιδιος στη βάση του.

Αφορμή για μας, αποτέλεσε η πρόσφατη έκδοση στην ελληνική γλώσσα του δίτομου έργου του Prosper-Olivier Lissagaray "Η ιστορία της Παρισινής Κομμούνας του 1871" από τις εκδόσεις Ελεύθερος Τύπος. Τα λόγια της Ελεανόρ Μαρξ, δίνουν την καλύτερη περιγραφή για το βιβλίο:

"Η Ιστορία της Κομμούνας του Λισαγκαρέ είναι η μόνη αυθεντική και αξιόπιστη ιστορία που έχει γραφτεί ποτέ γι' αυτό το πλέον αξιομνημόνευτο κίνημα της σύγχρονης εποχής. Είναι αλήθεια ότι ο Λισαγκαρέ υπήρξε στρατιώτης της Κομμούνας, είχε όμως το θάρρος και την εντιμότητα να πει την αλήθεια. Δεν προσπάθησε να αποκρύψει τα λάθη του κόμματος του, ούτε να δικαιολογήσει τις μοιραίες αδυναμίες της Επανάστασης."

Πολύτιμα βοηθήματα υπήρξαν επίσης και τα "Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Γαλλία", του Καρλ Μαρξ καθώs και "Η Παρισινή Κομμούνα και η ιδέα του Κράτους", του Μιχαήλ Μπακοΰνιν.

Στο υλικό της μπροσούρας βρίσκεται:

  • μία δική μας σύνοψη των γεγονότων της Κομμούνας

  • ένα κείμενο του Μπέργκμαν για την Παρισινή Κομμούνα και την Εξέγερση της Κρονστάνδης, σε δική μας μετάφραση από την ιστοσελίδα Anarchy Archives

  • ένα κείμενο της Καταστασιακής Διεθνούς περί της Κομμούνας, όπως δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στο βιβλίο του Λισαγκαρέ από τον Ελεύθερο Τύπο

  • ένα κείμενο του Κροπότκιν για την Κομμούνα, όπως δημοσιεύτηκε στα ελληνικά στο βιβλίο Αναρχοκομμουνισμός: η διερεύνηση του μέλλοντος στο παρόν, από τις εκδόσεις Κόκκινο Νήμα

  • ένα κείμενο με δικούς μας προβληματισμούς για ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ενασχόλησή μας με την Παρισινή Κομμούνα.

Η μπροσούρα επίσης συνοδεύεται από ένα DVD με οπτικοακουστικό υλικό σχετικά με τη Κομμούνα.

Τέλος, υλικό για την Κομμούνα βρίσκεται ήδη στην ιστοσελίδα του Βραχόκηπου (http://www.vrahokipos.net) και θα εμπλουτίζεται από μας με τον καιρό.

 

Μυτιλήνη

136 χρόνια μετά την Κομμούνα

Συμμορία με Προλεταριακή Μνήμη

 

Αρχείο PDF

MEGA

Library Genesis


commune afisa 72

 

Η εξέγερση του Παρισινού Προλεταριάτου & η Ανακύρηξη της Κομμούνας του 1871

Οι μουσικές για την Κομμούνα που ακούγονται στο χρονικό μπορούν να βρεθούν στο vrevolution.

 

Παρισινή Κομμούνα 1871: Slideshow

Από την εκδήλωση που έγινε στη Φωτογραφική Εταιρία Μυτιλήνης στις 19/3/2007.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο για την πολιορκία του Παρισιού και την Κομμούνα (1870-1871) που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Deering του Northwestern University.