x
Άρθρα
x
Βιβλία
x
Βίντεο
x
Ηχητικά
x
Μπροσούρες
x
Ντοκουμέντα
x
Συγγραφείς

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Τρίτη 14 Μαϊος 2019 Ντοκουμέντα

Επίδαυρος 1821 - Κορυσχάδες 1944
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Τρίτη 16 Απρίλιος 2019 Βιβλία

Νίκος Κιτσίκης: Η φιλοσοφία της νεώτερης φυσικής

Η μελέτη μας, ύστερα από μια πολύ σύντομη, αντικειμενική, κριτική αναδρομή στις δυο τρεις κυριότερες φυσικοφιλοσοφικές κοσμοθεωρίες και γνωσιολογίες των νεωτέρων χρόνων, από τον Νεύτωνα και τον Κάντ ως σήμερα, ύστερα από μια εκλαϊκευμένη υπόμνηση των σπουδαιότερων συμβάντων στην περιοχή της φυσικής — εκείνων μόνο που έχουν γνωσιολογική σημασία και μάλιστα ανατρεπτική επίδραση — θα προσπαθήσει να συμβάλει για την επαναφορά της ηρεμίας στη διασαλευμένη τάξη μερικών επιστημονικών συνειδήσεων και να αποκρούσει τον κίνδυνό πνευματικής
αναρχίας, αγνωστικισμού, πραγματισμού, υπαρξισμού, που σημαίνουν ιδεολογική υποδούλωση στις δυνάμεις της μυστικοπάθειας, του σκοταδισμού και της αντίδρασης.

Για την προσπάθεια αυτή διαθέτουμε ένα όπλο, δοκιμασμένης πιά άποτελεσματικότητας από άλλους αγώνες σε διαφορετικές περιοχές, όπου νωρίτερα εμφανίσθηκε ο κίνδυνος.

Το όπλο αυτό καλείται διαλεκτικός υλισμός.

(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

 

Σάββατο 13 Απρίλιος 2019 Βιβλία

Νίκος Θ. Παπαγεωργίου: Ματιές στη Σοβιετική Παιδαγωγική

Γενικές Αρχές - Σχολική Πράξη και Θεωρία - Το Παιδαγωγικό Σύστημα Μακάρενκο

"Δεν γράφω με πολιτικές προθέσεις. Επειδή έζησα και εργάστηκα χρόνια σαν εκπαιδευτικός στη Ρουμανία, και πριν και μετά την κοινωνική μεταβολή, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αρκετά το εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργήθηκε κατά τα Σοβιετικά πρότυπα μέσα στη νέα πολιτική κατάσταση. Θέλω να δώσω με το βιβλίο μου μιαν αντικειμενική εικόνα της σχολικής πράξης και της παιδαγωγικής θεωρίας, που κατευθύνει το έκπαιδευτικό σύστημα στις Ανατολικές Χώρες της Ευρώπης, που ζουν σήμερα παιδαγωγικά, πνευματικά και πολιτιστικά, όπως και πολιτικά, κατ’ από την τεράστια Σοβιετική επίδραση.

{...}

Το σχολειό στις Ανατολικές Χώρες ακολουθεϊ μιά γραμμή ολοκάθαρα δική του, ένα δρόμο ολότελα δικό του. Δεν ξέρουμε αν θα μπορέσει να μορφώσει μέσα στη ζωή πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε, πως ο δρόμος του νέου σχολείου είναι ο σωστός, ή ο λανθασμένος, ούτε και θέλουμε να πούμε πως το δικό μας σχολειό, το σχολειό το παλαιότερο του Δυτικού κόσμου είναι ανώτερο για κατώτερο. Είναι αναμφισβήτητο πως το παλιό σχολειό με τις πατριαρχικές του αντιλήψεις, με τις αυστηρές αρχές του, με τη μεγάλη του παράδοση, με τόσα και τόσα που 'δωσε μέχρι σήμερα στην τέχνη και στην επιστήμη, με τόσους σοφούς που ανάδειξε, δημιούργησε τον Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό. Μήπως όμως θα 'δινε περισσότερα, αν ακολουθούσε έναν άλλο δρόμο; Μήπως αυτό που 'δωσε τους τελευταίους αιώνες, θα το 'δινε ταχύτερα και πληρέστερα στην ανθρωπότητα; Μήπως, αν σκεφτόμαστε διαφορετικά, θα προχωρούσαμε πιο μπροστά; Μήπως, αν η παιδαγωγική μας έβλεπε πιο ανοιχτόθωρα, θα 'δινε στη ζωή πιο χαρούμενους, πιο δημιουργικούς, πιο ευτυχισμένους, και προ πάντων πιο απαιτητικούς από τη ζωή ανθρώπους; Ή μήπως ακολουθώντας σύστημα, όμοιο με κείνο που θα εκθέσουμε παρακάτω, θα 'δινε βραδύτερα ό,τι έδωσε, θα προχωρούσε σιγώτερα και θα 'φερνε στον κόσμο λιγώτερο ευτυχισμένους ανθρώπους; Σ’ αυτά τα ερωτήματα ας δώσει την απάντηση μόνος του ο αναγνώστης, έχοντας μπροστά του και τα δυό εκπαιδευτικά συστήματα."

(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

 

λογοτεχνίαμυθιστόρημαAndrea de CarloΜυτιλήνηΠρολετάριοι Χωρίς (?) ΑυταπάτεςproleΠαρισινή ΚομμούναΣυμμορία με Προλεταριακή ΜνήμηPeter KropotkinAlexander BerkmanSituationist InternationalKarl MarxΠρωτομαγιάορχήστραΔιεθνήςvideoΑκαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔιστορίαέποςλυρική ποίησηδράμαφιλοσοφίαρητορικήαντάρτικαΘεσσαλίαΚαρδίτσατραγούδιαηχητικάΕΣΣΔΑναμνήσειςΕντυπώσειςΠολιτικές & Λογοτεχνικές ΕκδόσειςΔεκέμβρης 2008ΠαιδαγωγικήΜπλόνσκιΣουχομλίνσκιΒιολογίαΜαρξισμόςMarcel PrenantΔιζικιρίκης ΓιώργοςΑλτουσέρΣπινόζαΧάιντεγκερΚαστοριάδηςτέχνηκινηματογράφοςστρουκτουραλισμόςΑριστοτέληςΜπρεχτΦρόυντΜαρκούζεπρωτοπορίαπαράδοσηασυνείδητοψυχανάλυσηγλωσσολογίασημειωτικήεξέλιξηΔαρβίνοςυλισμόςδιαλεκτικήΚαντάφιΛιβύηΑράβικος εθνικισμόςΑράβικος σοσιαλισμόςΝτεριντάΜαρξβιβλιοκριτικήμαρξισμός-λενινισμόςΜακάρενκοφυσικήεπιστήμηΜπιτσάκηςΚιτσίκηςΚορυσχάδεςμουσείοΕθνική Αντίσταση
Βιβλιοθήκη Επαναστατικής Διερεύνησης

Για τον Βραχόκηπο

Δυο λόγια για την ιστορία και εξέλιξή του.

Ο Βραχόκηπος εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κάπου στις αρχές του 2000. Μια εποχή που καλό ίντερνετ σήμαινε ISDN-64kbps και για να ετοιμάσεις ένα αρχείο pdf ήθελες μερικές ώρες... Αρχικά στους χώρους φιλοξενίας δωρεάν ιστοσελίδων tripod και geocities, λίγο αργότερα φιλοξενούμενος σε subdomain επαγγελματικού server για να κατοχυρώσει τελικά το 2004 το όνομα vrahokipos.net.

Αποτέλεσε μια κατά βάση προσωπική προσπάθεια ¨προπαγάνδας, γνώσης και πληροφόρησης¨ ενταγμένη στον ευρύτερο χώρο του ελευθεριακού κομμουνισμού, που βάδιζε παράλληλα με τη δραστηριοποίηση εντός δομών του αιγαιακού αντιεξουσιαστικού κινήματος. Στις υποδομές του φιλοξενήθηκαν επίσης ιστότοποι φίλων και συντρόφων. Το βασικό site ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε το 2007, καθώς οι διεργασίες της πραγματικής ζωής απορρόφησαν τον χρόνο που μπορούσε να διατεθεί στην προσπάθεια. Τον επόμενο χρόνο μια απόπειρα προσωπικής έκφρασης (Για την Τ.Ι.Ν.Α.) άντεξε μέχρι λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Τα ίχνη της T.I.N.A.ς, όπως και αυτά μιας απόπειρας εκσυγχρονισμού του site, χάθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

10 χρόνια μετά, η κατάσταση του ελληνόφωνου διαδικτύου έχει αλλάξει πολύ. Δεκάδες site, ατομικά ή συλλογικά, έχουν κάνει ευρύτερα διαθέσιμη μια τεράστια πληθώρα αντιλήψεων και απόψεων. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό εργαλείο "προπαγάνδας, γνώσης, πληροφόρησης" και ο Βραχόκηπος δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Παράλληλα, η ζωή και η τοποθέτηση της θέσης του συντάκτη του στον γεωγραφικό όσο και στον επαναστατικό χώρο έχουν μετατοπιστεί. Με την παλιά αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση όπως και την προσήλωση στην επαναστατική προοπτική της ανθρωπότητας να τον ακολουθούν στους δρόμους της μετανάστευσης. Η παρούσα επανεμφάνιση δεν τρέφει πολλές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα συγκέντρωσης υπάρχουσας βιβλιογραφίας και περιστασιακών τοποθετήσεων.

Για τον Βραχόκηπο

Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Σοβιετική Αφίσα, Alexei Radakov, 1920