x
Άρθρα
x
Βιβλία
x
Βίντεο
x
Ηχητικά
x
Μπροσούρες
x
Ντοκουμέντα

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Παρασκευή 7 Οκτώβριος 2022 Βιβλία

Εξαντλημένο βιβλίο

Ο αντι-διαφωτισμός εμφανίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Με τον όρο αυτό, τον οποίο επινόησε ο Νίτσε για να περιγράψει ένα κίνημα εναντίον του ορθολογισμού και της οικουμενικότητας, χαρακτηρίζεται το νέο πολιτιστικό φαινόμενο που αναδύθηκε εκείνη την εποχή. Η ιδεολογία αυτή αμφισβητεί την ικανότητα των ατόμων να επηρεάζουν τον κόσμο εντός του οποίου ζουν. Τον 19ο αιώνα οι ιδέες που κληρονομήθηκαν από τον Herber και τον Burke συνδυάζονται με στοιχεία του πολιτιστικού ντετερμινισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού. Ο Carlyle, ο Taine και ο Renan εκπροσωπούν αυτό το δεύτερο κύμα αποδόμησης της σκέψης του Διαφωτισμού. Ο αντι-ορθολογισμός, ο σχετικισμός και ο εθνικιστικός κοινοτισμός αποτελούν τους τρεις πυλώνες της νέας φιλοσοφίας. Ο 20ός αιώνας τελειοποιεί αυτό το σύστημα σκέψης το οποίο εμπεριέχει το σπέρμα της μεγάλης ευρωπαϊκής καταστροφής. Σύμφωνα με τους αντι-διαφωτιστές, ο ορθολογισμός είναι η ρίζα κάθε κακού: οδηγεί στον υλισμό, στην ανόσια ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, θανατώνει τα ένστικτα και τη ζωτική ορμή, καταστρέφει τους δεσμούς βάσει των οποίων συγκροτούνται οι εθνικές κοινότητες. Ο αντι-διαφωτισμός θα γεννήσει σε όλη την Ευρώπη αυταρχικά ή φασιστικά καθεστώτα. Το βιβλίο του κορυφαίου ιστορικού Zeev Sternhell αποτελεί πολύτιμο οδηγό για την κατανόηση ενός σκοτεινού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και για τη διερεύνηση ορισμένων επικίνδυνων τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων της σύγχρονης εποχής.

 

 

Δευτέρα 3 Οκτώβριος 2022 Βιβλία

Εξαντλημένο βιβλίο

Μια βιογραφική επισκόπηση της Σοβιετικής εποποιίας στο διάστημα (στην αγγλική γλώσσα)

 

 

Τετάρτη 9 Φεβρουάριος 2022 Βιβλία

Εξαντλημένο βιβλίο

... Η τυχαία εμφάνισή μας στη ζωή δεν σημαίνει πως και η διαβίωσή μας θα πρέπει ν' ακολουθήσει τον ίδιο κανόνα.

Εκείνο που μετράει στην ανθρώπινη ζωή, είναι, τι θ' αφήσεις πίσω σου, μετά την οριστική κι αμετάκλητη αναχώρησή σου, εάν θα μείνουν κάποια ίχνη σου και τι είδους, θετικά ή αρνητικά, για τους επόμενους τους απόγονους.

Εκείνος που το ρίχνει στο "δε βαρυέσαι καϋμένε" και ανησυχεί για τον εαυτούλη του μονάχα, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνει ένα δεύτερο τυχαίο - την κατάταξή του στην ανθρώπινη κατηγορία.

 

 

λογοτεχνίαμυθιστόρημαAndrea de CarloΜυτιλήνηΠρολετάριοι Χωρίς (?) ΑυταπάτεςproleΠαρισινή ΚομμούναΣυμμορία με Προλεταριακή ΜνήμηPeter KropotkinAlexander BerkmanSituationist InternationalKarl MarxΠρωτομαγιάορχήστραΔιεθνήςvideoΑκαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔιστορίαέποςλυρική ποίησηδράμαφιλοσοφίαρητορικήαντάρτικαΘεσσαλίαΚαρδίτσατραγούδιαηχητικάΕΣΣΔΑναμνήσειςΕντυπώσειςΠολιτικές & Λογοτεχνικές ΕκδόσειςΔεκέμβρης 2008ΠαιδαγωγικήΜπλόνσκιΣουχομλίνσκιΒιολογίαΜαρξισμόςMarcel PrenantΔιζικιρίκης ΓιώργοςΑλτουσέρΣπινόζαΧάιντεγκερΚαστοριάδηςτέχνηκινηματογράφοςστρουκτουραλισμόςΑριστοτέληςΜπρεχτΦρόυντΜαρκούζεπρωτοπορίαπαράδοσηασυνείδητοψυχανάλυσηγλωσσολογίασημειωτικήεξέλιξηΔαρβίνοςυλισμόςδιαλεκτικήΚαντάφιΛιβύηΑράβικος εθνικισμόςΑράβικος σοσιαλισμόςΝτεριντάΜαρξβιβλιοκριτικήμαρξισμός-λενινισμόςΜακάρενκοφυσικήεπιστήμηΜπιτσάκηςΚιτσίκηςΚορυσχάδεςμουσείοΕθνική ΑντίστασηLouise MichelγράμματαAlbert Zakharovich ManfredΠλανήτηςΣύγχρονη ΕποχήΝικαράγουαΣαντινίσταςFriedrich EngelsΈνγκελςεμφύλιοςΕΑΜ-ΕΛΑΣΚορδάτοςΛένινVladimir LeninΚαρατζάΖάκυνθοςΆγγελος ΣουμάκηςΒενετοκρατίαΘεσσαλονίκηΚοσμοναυτικήβιογραφίαανορθολογισμόςαντι-διαφωτισμόςZeev Sternhell
Βιβλιοθήκη Επαναστατικής Διερεύνησης

Για τον Βραχόκηπο

Δυο λόγια για την ιστορία και εξέλιξή του.

Ο Βραχόκηπος εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κάπου στις αρχές του 2000. Μια εποχή που καλό ίντερνετ σήμαινε ISDN-64kbps και για να ετοιμάσεις ένα αρχείο pdf ήθελες μερικές ώρες... Αρχικά στους χώρους φιλοξενίας δωρεάν ιστοσελίδων tripod και geocities, λίγο αργότερα φιλοξενούμενος σε subdomain επαγγελματικού server για να κατοχυρώσει τελικά το 2004 το όνομα vrahokipos.net.

Αποτέλεσε μια κατά βάση προσωπική προσπάθεια ¨προπαγάνδας, γνώσης και πληροφόρησης¨ ενταγμένη στον ευρύτερο χώρο του ελευθεριακού κομμουνισμού, που βάδιζε παράλληλα με τη δραστηριοποίηση εντός δομών του αιγαιακού αντιεξουσιαστικού κινήματος. Στις υποδομές του φιλοξενήθηκαν επίσης ιστότοποι φίλων και συντρόφων. Το βασικό site ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε το 2007, καθώς οι διεργασίες της πραγματικής ζωής απορρόφησαν τον χρόνο που μπορούσε να διατεθεί στην προσπάθεια. Τον επόμενο χρόνο μια απόπειρα προσωπικής έκφρασης (Για την Τ.Ι.Ν.Α.) άντεξε μέχρι λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Τα ίχνη της T.I.N.A.ς, όπως και αυτά μιας απόπειρας εκσυγχρονισμού του site, χάθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

10 χρόνια μετά, η κατάσταση του ελληνόφωνου διαδικτύου έχει αλλάξει πολύ. Δεκάδες site, ατομικά ή συλλογικά, έχουν κάνει ευρύτερα διαθέσιμη μια τεράστια πληθώρα αντιλήψεων και απόψεων. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό εργαλείο "προπαγάνδας, γνώσης, πληροφόρησης" και ο Βραχόκηπος δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Παράλληλα, η ζωή και η τοποθέτηση της θέσης του συντάκτη του στον γεωγραφικό όσο και στον επαναστατικό χώρο έχουν μετατοπιστεί. Με την παλιά αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση όπως και την προσήλωση στην επαναστατική προοπτική της ανθρωπότητας να τον ακολουθούν στους δρόμους της μετανάστευσης. Η παρούσα επανεμφάνιση δεν τρέφει πολλές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα συγκέντρωσης υπάρχουσας βιβλιογραφίας και περιστασιακών τοποθετήσεων.

DISCLAIMER: Τα αρχεία των συνδέσμων προέρχονται από ψηφιοποίηση εξαντλημένου ή εκτός εμπορίου υλικού. Φροντίζουμε πάντα να μην υπάρχει οικονομική ζημιά για τις μικρές εκδοτικές προσπάθειες που κυκλοφορούν αξιόλογο υλικό. Σε περίπτωση που είστε υποστηρικτές της έννοιας της πνευματικής ιδιοκτησίας και διαπιστώσετε ότι με κάποιον τρόπο θίγουμε την πνευματική σας ιδιοκτησία, μη γίνεστε κάφροι και ρουφιάνοι, στείλτε μας ένα μέιλ για να διορθώσουμε το ζήτημα.

Επικοινωνία
Για τον Βραχόκηπο

Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Σοβιετική Αφίσα, Alexei Radakov, 1920