x
Άρθρα
x
Βιβλία
x
Βίντεο
x
Ηχητικά
x
Μπροσούρες
x
Ντοκουμέντα

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Τρίτη 22 Ιούνιος 2021 Βιβλία

[διήγησις του ρεμπελιού των Ποπολάρων, ήγουν του νησίου της Ζακύνθου, όπου έγινεν εις τους 1628]

Το «Ρεμπελιό των ποπολάρων» του Άγγελου Σουμάκη, εξιστόρεί τη σημαντικότερη πολιτική εξέγερση στις βενετοκρατούμενες ελληνικές χώρες, στη Ζάκυνθο το 1628.

 

Παρασκευή 16 Απρίλιος 2021 Βιβλία

Όλα τα κείμενα που συγκεντρώθηκαν σε τούτη τη Συλλογή με τον τίτλο Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ βασίζονταν στην 4η ρωσική έκδοση των Απάντων του Β.Ι. Λένιν που εκδόθηκαν στη Μόσχα σε 40 τόμους από το Ινστιτούτο Μάρξ - Ένγκελς - Λένιν της ΚΕ του ΚΚ (Μπ.) της ΕΣΣΔ με απόφαση του IX Συνεδρίου του ΚΚΡ (Μπ.) και του II Συνεδρίου των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Η ελληνική μετάφραση, που στηρίζεται σ’ αυτή την 4η έκδοση, έγινε με απόφαση της 2ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΚΚΕ (Οχτώβρης 1951). Από τους 40 αυτούς τόμους μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στο εξωτερικό, σε ελληνική γλώσσα 27 τόμοι: 1-14, 16-17, 19- 28 καί 8Ο. Σε τούτη τη Συλλογή εξαίρεση αποτελούν μόνο ορισμένες εργασίες του Λένιν που πάρθηκαν από την 5η ρωσ. έκδοση σε 55 τόμους, του Ινστιτούτου Μαρξισμού - Λενινισμού της Μόσχας. Τόσο οι σημειώσεις όσο και το ευρετήριο των κυριοτέρων ονομάτων στο τέλος της Συλλογής, δίνονται με βάση την 5η έκδοση των Απάντων.

 

Σάββατο 13 Μάρτιος 2021 Βιβλία

Το βιβλίο αυτό, γράφτηκε σε μία πρώτη του μορφή, το 1933, όταν ο συγγραφέας, ηλικίας τότε 26 χρόνων, βρισκόταν στη Μόσχα. Αν και μεταπολεμικά, ασχολήθηκε με παρεμφερή θέματα στα βιβλία του «Μαρξ, Ενγκελς για την επανάσταση του 1821», (1976) και «ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» (Κάκτος, 1979), ο Ορφέας Οικονομίδης, δεν έτυχε να ξαναθίξει τα πολύ σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο βιβλίο του: «Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, για την Ελλάδα», το 1933. {...} Συνολικά, πιστεύω, ότι τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν για την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη επικαιρότητα και ενδιαφέρον γι'αυτό αποφάσισα την επανέκδοσή τους μετά 53 χρόνια. Σ' αυτό το βιβλίο έχουν προστεθεί στο 3ο κεφάλαιο τρία κείμενα: «Επιστολή για τους άγγλους μισέλληνες», «Οι έλληνες και η Δύση», «Το ζήτημα των Ιονίων νήσων», που είχε μεταφράσει ο συγγραφέας αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί στο βιβλίο που εκδόθηκε το 1933. Φ. Οικονομίδης

 

λογοτεχνίαμυθιστόρημαAndrea de CarloΜυτιλήνηΠρολετάριοι Χωρίς (?) ΑυταπάτεςproleΠαρισινή ΚομμούναΣυμμορία με Προλεταριακή ΜνήμηPeter KropotkinAlexander BerkmanSituationist InternationalKarl MarxΠρωτομαγιάορχήστραΔιεθνήςvideoΑκαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔιστορίαέποςλυρική ποίησηδράμαφιλοσοφίαρητορικήαντάρτικαΘεσσαλίαΚαρδίτσατραγούδιαηχητικάΕΣΣΔΑναμνήσειςΕντυπώσειςΠολιτικές & Λογοτεχνικές ΕκδόσειςΔεκέμβρης 2008ΠαιδαγωγικήΜπλόνσκιΣουχομλίνσκιΒιολογίαΜαρξισμόςMarcel PrenantΔιζικιρίκης ΓιώργοςΑλτουσέρΣπινόζαΧάιντεγκερΚαστοριάδηςτέχνηκινηματογράφοςστρουκτουραλισμόςΑριστοτέληςΜπρεχτΦρόυντΜαρκούζεπρωτοπορίαπαράδοσηασυνείδητοψυχανάλυσηγλωσσολογίασημειωτικήεξέλιξηΔαρβίνοςυλισμόςδιαλεκτικήΚαντάφιΛιβύηΑράβικος εθνικισμόςΑράβικος σοσιαλισμόςΝτεριντάΜαρξβιβλιοκριτικήμαρξισμός-λενινισμόςΜακάρενκοφυσικήεπιστήμηΜπιτσάκηςΚιτσίκηςΚορυσχάδεςμουσείοΕθνική ΑντίστασηLouise MichelγράμματαAlbert Zakharovich ManfredΠλανήτηςΣύγχρονη ΕποχήΝικαράγουαΣαντινίσταςFriedrich EngelsΈνγκελςεμφύλιοςΕΑΜ-ΕΛΑΣΚορδάτοςΛένινVladimir LeninΚαρατζάΖάκυνθοςΆγγελος ΣουμάκηςΒενετοκρατία
Βιβλιοθήκη Επαναστατικής Διερεύνησης

Για τον Βραχόκηπο

Δυο λόγια για την ιστορία και εξέλιξή του.

Ο Βραχόκηπος εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κάπου στις αρχές του 2000. Μια εποχή που καλό ίντερνετ σήμαινε ISDN-64kbps και για να ετοιμάσεις ένα αρχείο pdf ήθελες μερικές ώρες... Αρχικά στους χώρους φιλοξενίας δωρεάν ιστοσελίδων tripod και geocities, λίγο αργότερα φιλοξενούμενος σε subdomain επαγγελματικού server για να κατοχυρώσει τελικά το 2004 το όνομα vrahokipos.net.

Αποτέλεσε μια κατά βάση προσωπική προσπάθεια ¨προπαγάνδας, γνώσης και πληροφόρησης¨ ενταγμένη στον ευρύτερο χώρο του ελευθεριακού κομμουνισμού, που βάδιζε παράλληλα με τη δραστηριοποίηση εντός δομών του αιγαιακού αντιεξουσιαστικού κινήματος. Στις υποδομές του φιλοξενήθηκαν επίσης ιστότοποι φίλων και συντρόφων. Το βασικό site ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε το 2007, καθώς οι διεργασίες της πραγματικής ζωής απορρόφησαν τον χρόνο που μπορούσε να διατεθεί στην προσπάθεια. Τον επόμενο χρόνο μια απόπειρα προσωπικής έκφρασης (Για την Τ.Ι.Ν.Α.) άντεξε μέχρι λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Τα ίχνη της T.I.N.A.ς, όπως και αυτά μιας απόπειρας εκσυγχρονισμού του site, χάθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

10 χρόνια μετά, η κατάσταση του ελληνόφωνου διαδικτύου έχει αλλάξει πολύ. Δεκάδες site, ατομικά ή συλλογικά, έχουν κάνει ευρύτερα διαθέσιμη μια τεράστια πληθώρα αντιλήψεων και απόψεων. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό εργαλείο "προπαγάνδας, γνώσης, πληροφόρησης" και ο Βραχόκηπος δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Παράλληλα, η ζωή και η τοποθέτηση της θέσης του συντάκτη του στον γεωγραφικό όσο και στον επαναστατικό χώρο έχουν μετατοπιστεί. Με την παλιά αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση όπως και την προσήλωση στην επαναστατική προοπτική της ανθρωπότητας να τον ακολουθούν στους δρόμους της μετανάστευσης. Η παρούσα επανεμφάνιση δεν τρέφει πολλές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα συγκέντρωσης υπάρχουσας βιβλιογραφίας και περιστασιακών τοποθετήσεων.

Για τον Βραχόκηπο

Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Σοβιετική Αφίσα, Alexei Radakov, 1920