x
Βιβλία
x
Βίντεο
x
Ηχητικά
x
Μπροσούρες
x
Ντοκουμέντα
x
Συγγραφείς

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Κυριακή 10 Μάρτιος 2019 Βιβλία

Στην εφαρμογή της μαρξιστικής μεθόδου στη βιολογία, πρέπει ν’ αποφύγουμε δύο σκοπέλους. Ο ένας θα ήταν ν’ αναφέρουμε ακατάπαυστα κείμενα παρμένα από τους κλασσικούς μαρξιστές και να δώσουμε την εσφαλμένη εντύπωση ενός δογματισμού.
{...}
Αλλά ο άλλος σκόπελος θα ήταν ν’ αφήσουμε να πιστευτεί ότι το ν’ αποδώσουμε την δείνα ή τάδε γνώμη στον Μαρξ ή στον Ένγκελς είναι αυθαίρετο. Πάρα πολλοί άνθρωποι που αυτολέγονται μαρξιστές, επαναλαμβάνουν κι επαναλαμβάνουν ότι ο Μαρξ δεν υπήρξε παρά οικονομολόγος κι ότι ο Μαρξισμός αφορά μόνο τις κοινωνικές επιστήμες, χωρίς να έχει τίποτα κοινό με τις φυσικές επιστήμες.
{...}
Εξυπακούεται ότι η ουσία είναι η μέθοδος, όχι το λεκτικό δόγμα, διότι τούτο δεν μπορούσε να προΐδει τα συγκεκριμένα δεδομένα της νεώτερης εμπειρίας, δεδομένα που ο Μαρξισμός αναζητεί με απληστία.

(από το βιβλίο)

Ο Marcel Prenant ήταν καθηγητής ζωολογίας στη Σορβόνη του Πανεπιστημίου του Παρισιού.

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Κυριακή 13 Ιανουάριος 2019 Βιβλία

Το “Σχολείο της Χαράς” αναφέρεται σε εφαρμογές και πρακτικές μιας ανθρωπιστικής παιδείας, βασισμένης στις θέσεις του μεγάλου παιδαγωγού Β. Σουχομλίνσκι. Ένα τέτοιο “Σχολείο της Χαράς” ίδρυσε ο Σουχομλίνσκι στο Παβλίς της Ουκρανίας, όπου προσπάθησε επί τριάντα χρόνια να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την ουσιαστική επικοινωνία δασκάλων - παιδιών, χωρίς τιμωρίες, με πίστη στις απεριόριστες πνευματικές δυνατότητες του κάθε παιδιού. Ο Σουχομλίνσκι πέτυχε να βρει καινούριους τρόπους διδασκαλίας, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σχολείου όπου τα παιδιά να μπορούν να ζουν, να μαθαίνουν και να χαίρονται.

Τα έργα του Σουχομλίνσκι “Την καρδιά μου τη δίνω στα παιδιά”, “Διαμόρφωση ενός πολίτη”, “Το σχολείο του Παβλίς”, “Εκατό συμβουλές σ’ ένα δάσκαλο” έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και χρόνο με το χρόνο προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου στο χώρο της Παιδαγωγικής.

(από το οπισθόφυλλο)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Κυριακή 6 Ιανουάριος 2019 Βιβλία

Ο Πάβελ Πέτροβιτς Μπλόνσκι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νόμου του Οκτώβρη του 1918 για την εκπαίδευση που έθετε τις βάσεις του ενιαίου σχολείου εργασίας στη Σοβιετική Ένωση.

Οι παιδαγωγικές ιδέες του πηγάζουν από την μαρξιστική αντίληψη της πολυτεχνικής εκπαίδευσης που θεμελιώνεται επάνω στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη παραγωγή.

Η άποψη του Μπλόνσκι ότι το σχολείο, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δεν έχει λόγο ύπαρξης σε μια σοσιαλιστική κοινωνία και ότι η γνώση θα πρέπει να μεταδίδεται στα παιδιά και τους έφηβους μέσα από τη δουλειά και τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες, αφού για πολλά χρόνια θεωρήθηκε «μικροαστική» και ξεχάστηκε, σήμερα ξαναγίνεται επίκαιρη και συζητιέται πλατιά από το προοδευτικό κίνημα. Έτσι το έργο του διατηρεί όλη του τη ζωντάνια και αποτελεί πηγή δημιουργικών ιδεών.

(από το οπισθόφυλλο)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Βιβλιοθήκη Επαναστατικής Διερεύνησης

Για τον Βραχόκηπο

Δυο λόγια για την ιστορία και εξέλιξή του.

Ο Βραχόκηπος εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κάπου στις αρχές του 2000. Μια εποχή που καλό ίντερνετ σήμαινε ISDN-64kbps και για να ετοιμάσεις ένα αρχείο pdf ήθελες μερικές ώρες... Αρχικά στους χώρους φιλοξενίας δωρεάν ιστοσελίδων tripod και geocities, λίγο αργότερα φιλοξενούμενος σε subdomain επαγγελματικού server για να κατοχυρώσει τελικά το 2004 το όνομα vrahokipos.net.

Αποτέλεσε μια κατά βάση προσωπική προσπάθεια ¨προπαγάνδας, γνώσης και πληροφόρησης¨ ενταγμένη στον ευρύτερο χώρο του ελευθεριακού κομμουνισμού, που βάδιζε παράλληλα με τη δραστηριοποίηση εντός δομών του αιγαιακού αντιεξουσιαστικού κινήματος. Στις υποδομές του φιλοξενήθηκαν επίσης ιστότοποι φίλων και συντρόφων. Το βασικό site ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε το 2007, καθώς οι διεργασίες της πραγματικής ζωής απορρόφησαν τον χρόνο που μπορούσε να διατεθεί στην προσπάθεια. Τον επόμενο χρόνο μια απόπειρα προσωπικής έκφρασης (Για την Τ.Ι.Ν.Α.) άντεξε μέχρι λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Τα ίχνη της T.I.N.A.ς, όπως και αυτά μιας απόπειρας εκσυγχρονισμού του site, χάθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

10 χρόνια μετά, η κατάσταση του ελληνόφωνου διαδικτύου έχει αλλάξει πολύ. Δεκάδες site, ατομικά ή συλλογικά, έχουν κάνει ευρύτερα διαθέσιμη μια τεράστια πληθώρα αντιλήψεων και απόψεων. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό εργαλείο "προπαγάνδας, γνώσης, πληροφόρησης" και ο Βραχόκηπος δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Παράλληλα, η ζωή και η τοποθέτηση της θέσης του συντάκτη του στον γεωγραφικό όσο και στον επαναστατικό χώρο έχουν μετατοπιστεί. Με την παλιά αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση όπως και την προσήλωση στην επαναστατική προοπτική της ανθρωπότητας να τον ακολουθούν στους δρόμους της μετανάστευσης. Η παρούσα επανεμφάνιση δεν τρέφει πολλές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα συγκέντρωσης υπάρχουσας βιβλιογραφίας και περιστασιακών τοποθετήσεων.

Για τον Βραχόκηπο

Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Σοβιετική Αφίσα, Alexei Radakov, 1920