x
Βιβλία
x
Βίντεο
x
Ηχητικά
x
Μπροσούρες
x
Ντοκουμέντα
x
Συγγραφείς

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

Πέμπτη 6 Δεκέμβριος 2018 Ντοκουμέντα

Ψάχνοντας σε αρχεία και κατεστραμένες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, μεταξύ άλλων ανακτήθηκαν κι αυτές οι σημειώσεις.
Γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών του 2008 στη Μυτιλήνη, με σκοπό σχετικό με τα άμεσα καθήκοντα της στιγμής.
Για πρακτικούς λόγους ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Παρ' όλ' αυτά, έχουν ίσως την αξία τους.

Το κείμενο θα αποτελούνταν από:

- Στιγμές (κάποιας μορφής ημερολόγιο)
- Στιγμές κινούμενες (κάποιες συγκεκριμένες πτυχές των γεγονότων που έτρεχαν)
- Στιγμές απολιθωμένες (μια πιο θεωρητική προσέγγιση στα γεγονότα)
- Παράρτημα

Πέρα από τις Στιγμές και κάποιες από τις Στιγμές κινούμενες, τα υπόλοιπα υπάρχουν μόνο σε μορφή τίτλων.
Ζητήματα τα οποία τότε σκεφτόμουνα και θεωρούσα καλό να αναλύσω, πράγμα που δεν έγινε όταν έπρεπε και θα είχε πρακτική χρησιμότητα, οπότε έμειναν απλά στη μορφή τίτλων.

Δευτέρα 15 Οκτώβριος 2018 Βιβλία

Αυτή τη θαυμαστή πορεία των σοβιετικών ανθρώπων προς τα ύψη, προς το φως είχαν τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουν αρκετοί έλληνες εργαζόμενοι — εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες — προσκαλεσμένοι της μεγάλης χώρας του σοσιαλισμού και να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους από τις διάφορες φάσεις της. Επιλογή των εντυπώσεων αυτών — που αποτελοϋν πολυτιμότατη ιστορική μαρτυρία — εκδίδουμε σήμερα σαν μια μικρή προσφορά τιμής στα πενηντάχρονα του Μεγάλου Οχτώβρη.

(από την εισαγωγή)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Τετάρτη 22 Αύγουστος 2018 Ηχητικά

11 αντάρτικα τραγούδια από την περιοχή της Θεσσαλίας, ζωντανή ηχογράφηση από εκδήλωση στη Σέκλιζα Καρδίτσας, το 1985 (?)

Δεν γνωρίζουμε τους τίτλους των τραγουδιών με αστερίσκο (*), οι τίτλοι είναι ενδεικτικοί.

Βιβλιοθήκη Επαναστατικής Διερεύνησης

Για τον Βραχόκηπο

Δυο λόγια για την ιστορία και εξέλιξή του.

Ο Βραχόκηπος εμφανίστηκε στο ελληνόφωνο διαδίκτυο κάπου στις αρχές του 2000. Μια εποχή που καλό ίντερνετ σήμαινε ISDN-64kbps και για να ετοιμάσεις ένα αρχείο pdf ήθελες μερικές ώρες... Αρχικά στους χώρους φιλοξενίας δωρεάν ιστοσελίδων tripod και geocities, λίγο αργότερα φιλοξενούμενος σε subdomain επαγγελματικού server για να κατοχυρώσει τελικά το 2004 το όνομα vrahokipos.net.

Αποτέλεσε μια κατά βάση προσωπική προσπάθεια ¨προπαγάνδας, γνώσης και πληροφόρησης¨ ενταγμένη στον ευρύτερο χώρο του ελευθεριακού κομμουνισμού, που βάδιζε παράλληλα με τη δραστηριοποίηση εντός δομών του αιγαιακού αντιεξουσιαστικού κινήματος. Στις υποδομές του φιλοξενήθηκαν επίσης ιστότοποι φίλων και συντρόφων. Το βασικό site ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε το 2007, καθώς οι διεργασίες της πραγματικής ζωής απορρόφησαν τον χρόνο που μπορούσε να διατεθεί στην προσπάθεια. Τον επόμενο χρόνο μια απόπειρα προσωπικής έκφρασης (Για την Τ.Ι.Ν.Α.) άντεξε μέχρι λίγους μήνες μετά τον Δεκέμβρη του 2008. Τα ίχνη της T.I.N.A.ς, όπως και αυτά μιας απόπειρας εκσυγχρονισμού του site, χάθηκαν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

10 χρόνια μετά, η κατάσταση του ελληνόφωνου διαδικτύου έχει αλλάξει πολύ. Δεκάδες site, ατομικά ή συλλογικά, έχουν κάνει ευρύτερα διαθέσιμη μια τεράστια πληθώρα αντιλήψεων και απόψεων. Το διαδίκτυο αποτελεί βασικό εργαλείο "προπαγάνδας, γνώσης, πληροφόρησης" και ο Βραχόκηπος δεν έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Παράλληλα, η ζωή και η τοποθέτηση της θέσης του συντάκτη του στον γεωγραφικό όσο και στον επαναστατικό χώρο έχουν μετατοπιστεί. Με την παλιά αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση όπως και την προσήλωση στην επαναστατική προοπτική της ανθρωπότητας να τον ακολουθούν στους δρόμους της μετανάστευσης. Η παρούσα επανεμφάνιση δεν τρέφει πολλές φιλοδοξίες. Στην πραγματικότητα, δεν αποτελεί παρά μια απόπειρα συγκέντρωσης υπάρχουσας βιβλιογραφίας και περιστασιακών τοποθετήσεων.

Για τον Βραχόκηπο

Η ΓΝΩΣΗ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ

Σοβιετική Αφίσα, Alexei Radakov, 1920