Βιβλία

Η κριτική των διαφόρων απόψεων της ρεφορμιστικής ιδεολογίας κατέχει σημαντική θέση στα κείμενα των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης ήταν η ανάπτυξη της υλιστικής θεώρησης της ιστορίας από τους Μαρξ και Ένγκελς. Αυτοί ήταν εκείνοι, που για πρώτη φορά απέδειξαν το αναπόφευκτο και την ανάγκη για κοινωνικές επαναστάσεις, αποκάλυψαν τους αντικειμενικούς νόμους, που τις προκαλούν και θεμελίωσαν επιστημονικά τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική εποχή, σαν μια δύναμη που θα επιφέρει την παρεπέρα προοδευτική ανάπτυξη της κοινωνίας. Οι Μαρξ και Ένγκελς απέδειξαν επιστημονικά ότι ο δρόμος αυτής της ανάπτυξης περνά μέσα από την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, από τη σοσιαλιστική προλεταριακή επανάσταση. {Από τον πρόλογο}

 

40 χρόνια από τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστας με την είσοδο του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) στην πρωτεύουσα Managua (17/7/1979)

  • Σαντινίστικο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN): Ιδεολογικά, Πολιτικά, Οργανωτικά και Στρατιωτικά Κείμενα
  • Lawrence Ferlinghetti: Εφτά μέρες στην ελεύθερη Νικαράγουα
  • Bayardo Arce Castaño, Μάρκου Δέσποινα: Νικαράγουα, Η Λαική Επανάσταση Των Σαντινίστας

«Ανήκω ολόκληρη στην κοινωνική επανάσταση και δηλώνω ότι αποδέχομαι την ευθύνη των πράξεών μου... Αυτό που ζητώ από εσάς... είναι το στρατόπεδο του Satory όπου βρίσκονται ήδη πεσμένα τα αδέρφια μας... Επειδή φαίνεται πως κάθε καρδιά που χτυπά για την ελευθερία, δεν δικαιούται τίποτε άλλο παρά μονάχα λίγο μολύβι, απαιτώ το μερίδιό μου. Αν με αφήσετε να ζήσω, δεν θα σταματήσω να φωνάζω εκδίκηση και θα καταγγέλλω, σε εκδίκηση των αδερφών μου, τους δολοφόνους της Επιτροπής Απονομής Χάριτος...»
Louise Michel

(Σύντομη) Παγκόσμια Ιστορία

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ

Επιμέλεια: Albert Zakharovich Manfred

Μετάφραση: Δ. Π. Κωστελένος

Ο Α τόμος καλύπτει την περίοδο από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι και τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο Β τόμος καλύπτει την περίοδο από τους Ναπολεόντιους πολέμους μέχρι και τον μεσοπόλεμο.

Ο Γ τόμος καλύπτει την περίοδο από τον μεσοπόλεμο (εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα) μέχρι και τις απόπειρες επίτευξης συμφωνιών αφοπλισμού στη δεκαετία του 1960.

-- Η δίτομη αγγλική έκδοση από τις εκδόσεις Progress Publishers της Μόσχας υπάρχει διαθέσιμη στη βιβλιοθήκη του Internet Archive:
Τόμος Α https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolOne
Τόμος Β https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolTwo


Το τρίτομο αυτό έργο αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Νίκος Κιτσίκης: Η φιλοσοφία της νεώτερης φυσικής

Η μελέτη μας, ύστερα από μια πολύ σύντομη, αντικειμενική, κριτική αναδρομή στις δυο τρεις κυριότερες φυσικοφιλοσοφικές κοσμοθεωρίες και γνωσιολογίες των νεωτέρων χρόνων, από τον Νεύτωνα και τον Κάντ ως σήμερα, ύστερα από μια εκλαϊκευμένη υπόμνηση των σπουδαιότερων συμβάντων στην περιοχή της φυσικής — εκείνων μόνο που έχουν γνωσιολογική σημασία και μάλιστα ανατρεπτική επίδραση — θα προσπαθήσει να συμβάλει για την επαναφορά της ηρεμίας στη διασαλευμένη τάξη μερικών επιστημονικών συνειδήσεων και να αποκρούσει τον κίνδυνό πνευματικής
αναρχίας, αγνωστικισμού, πραγματισμού, υπαρξισμού, που σημαίνουν ιδεολογική υποδούλωση στις δυνάμεις της μυστικοπάθειας, του σκοταδισμού και της αντίδρασης.

Για την προσπάθεια αυτή διαθέτουμε ένα όπλο, δοκιμασμένης πιά άποτελεσματικότητας από άλλους αγώνες σε διαφορετικές περιοχές, όπου νωρίτερα εμφανίσθηκε ο κίνδυνος.

Το όπλο αυτό καλείται διαλεκτικός υλισμός.

(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)