Βιβλία

Το βιβλίο αυτό, γράφτηκε σε μία πρώτη του μορφή, το 1933, όταν ο συγγραφέας, ηλικίας τότε 26 χρόνων, βρισκόταν στη Μόσχα. Αν και μεταπολεμικά, ασχολήθηκε με παρεμφερή θέματα στα βιβλία του «Μαρξ, Ενγκελς για την επανάσταση του 1821», (1976) και «ο Μεγάλος Οχτώβρης και η Ελλάδα» (Κάκτος, 1979), ο Ορφέας Οικονομίδης, δεν έτυχε να ξαναθίξει τα πολύ σημαντικά ζητήματα που είχαν τεθεί στο βιβλίο του: «Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, για την Ελλάδα», το 1933. {...} Συνολικά, πιστεύω, ότι τα κείμενα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν για την Ελλάδα παρουσιάζουν μεγάλη επικαιρότητα και ενδιαφέρον γι'αυτό αποφάσισα την επανέκδοσή τους μετά 53 χρόνια. Σ' αυτό το βιβλίο έχουν προστεθεί στο 3ο κεφάλαιο τρία κείμενα: «Επιστολή για τους άγγλους μισέλληνες», «Οι έλληνες και η Δύση», «Το ζήτημα των Ιονίων νήσων», που είχε μεταφράσει ο συγγραφέας αλλά δεν είχαν δημοσιευθεί στο βιβλίο που εκδόθηκε το 1933. Φ. Οικονομίδης

 

Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας

Γιάνης Κ. Κορδάτος

Ομηρικά: 1 τόμος
Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας: 3 τόμοι
Ιστορία των Ελληνιστικών Χρόνων: 1 τόμος
Η Ρωμαιοκρατία στην Ελλάδα: 1 τόμος
Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: 2 τόμοι
Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας: 5 τόμοι

Το 13τομο αυτό έργο αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

 

40 χρόνια από τη νίκη της επανάστασης των Σαντινίστας με την είσοδο του Σαντινιστικού Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN) στην πρωτεύουσα Managua (17/7/1979)

  • Σαντινίστικο Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FSLN): Ιδεολογικά, Πολιτικά, Οργανωτικά και Στρατιωτικά Κείμενα
  • Lawrence Ferlinghetti: Εφτά μέρες στην ελεύθερη Νικαράγουα
  • Bayardo Arce Castaño, Μάρκου Δέσποινα: Νικαράγουα, Η Λαική Επανάσταση Των Σαντινίστας

Η κριτική των διαφόρων απόψεων της ρεφορμιστικής ιδεολογίας κατέχει σημαντική θέση στα κείμενα των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς. Αυτό είναι απόλυτα φυσικό. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης σκέψης ήταν η ανάπτυξη της υλιστικής θεώρησης της ιστορίας από τους Μαρξ και Ένγκελς. Αυτοί ήταν εκείνοι, που για πρώτη φορά απέδειξαν το αναπόφευκτο και την ανάγκη για κοινωνικές επαναστάσεις, αποκάλυψαν τους αντικειμενικούς νόμους, που τις προκαλούν και θεμελίωσαν επιστημονικά τον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική εποχή, σαν μια δύναμη που θα επιφέρει την παρεπέρα προοδευτική ανάπτυξη της κοινωνίας. Οι Μαρξ και Ένγκελς απέδειξαν επιστημονικά ότι ο δρόμος αυτής της ανάπτυξης περνά μέσα από την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, από τη σοσιαλιστική προλεταριακή επανάσταση. {Από τον πρόλογο}

 

(Σύντομη) Παγκόσμια Ιστορία

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ

Επιμέλεια: Albert Zakharovich Manfred

Μετάφραση: Δ. Π. Κωστελένος

Ο Α τόμος καλύπτει την περίοδο από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι και τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο Β τόμος καλύπτει την περίοδο από τους Ναπολεόντιους πολέμους μέχρι και τον μεσοπόλεμο.

Ο Γ τόμος καλύπτει την περίοδο από τον μεσοπόλεμο (εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα) μέχρι και τις απόπειρες επίτευξης συμφωνιών αφοπλισμού στη δεκαετία του 1960.

-- Η δίτομη αγγλική έκδοση από τις εκδόσεις Progress Publishers της Μόσχας υπάρχει διαθέσιμη στη βιβλιοθήκη του Internet Archive:
Τόμος Α https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolOne
Τόμος Β https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolTwo


Το τρίτομο αυτό έργο αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη