Βιβλία

Το “Σχολείο της Χαράς” αναφέρεται σε εφαρμογές και πρακτικές μιας ανθρωπιστικής παιδείας, βασισμένης στις θέσεις του μεγάλου παιδαγωγού Β. Σουχομλίνσκι. Ένα τέτοιο “Σχολείο της Χαράς” ίδρυσε ο Σουχομλίνσκι στο Παβλίς της Ουκρανίας, όπου προσπάθησε επί τριάντα χρόνια να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την ουσιαστική επικοινωνία δασκάλων - παιδιών, χωρίς τιμωρίες, με πίστη στις απεριόριστες πνευματικές δυνατότητες του κάθε παιδιού. Ο Σουχομλίνσκι πέτυχε να βρει καινούριους τρόπους διδασκαλίας, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σχολείου όπου τα παιδιά να μπορούν να ζουν, να μαθαίνουν και να χαίρονται.

Τα έργα του Σουχομλίνσκι “Την καρδιά μου τη δίνω στα παιδιά”, “Διαμόρφωση ενός πολίτη”, “Το σχολείο του Παβλίς”, “Εκατό συμβουλές σ’ ένα δάσκαλο” έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και χρόνο με το χρόνο προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου στο χώρο της Παιδαγωγικής.

(από το οπισθόφυλλο)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Ο Πάβελ Πέτροβιτς Μπλόνσκι ήταν ένας από τους πρωτεργάτες του νόμου του Οκτώβρη του 1918 για την εκπαίδευση που έθετε τις βάσεις του ενιαίου σχολείου εργασίας στη Σοβιετική Ένωση.

Οι παιδαγωγικές ιδέες του πηγάζουν από την μαρξιστική αντίληψη της πολυτεχνικής εκπαίδευσης που θεμελιώνεται επάνω στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη παραγωγή.

Η άποψη του Μπλόνσκι ότι το σχολείο, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, δεν έχει λόγο ύπαρξης σε μια σοσιαλιστική κοινωνία και ότι η γνώση θα πρέπει να μεταδίδεται στα παιδιά και τους έφηβους μέσα από τη δουλειά και τη συμμετοχή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες, αφού για πολλά χρόνια θεωρήθηκε «μικροαστική» και ξεχάστηκε, σήμερα ξαναγίνεται επίκαιρη και συζητιέται πλατιά από το προοδευτικό κίνημα. Έτσι το έργο του διατηρεί όλη του τη ζωντάνια και αποτελεί πηγή δημιουργικών ιδεών.

(από το οπισθόφυλλο)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ αυτή εργασία Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας έχει σκοπό να δώσει μιά συστηματοποιημένη άνάλυση της Ιστορίας της αρχαίας Ελληνικής και της Βυζαντινής λογοτεχνίας, κάτω από τό φως τής μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Η Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας πρέπει να δώσει μιά ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής εξέλιξης της λογοτεχνίας αυτής, από τα αρχαιότατα χρόνια ως το τέλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

(από την εισαγωγή της Συντακτικής Επιτροπής)

Το τρίτομο αυτό έργο αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Αυτή τη θαυμαστή πορεία των σοβιετικών ανθρώπων προς τα ύψη, προς το φως είχαν τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουν αρκετοί έλληνες εργαζόμενοι — εργάτες, αγρότες, διανοούμενοι, καλλιτέχνες — προσκαλεσμένοι της μεγάλης χώρας του σοσιαλισμού και να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους από τις διάφορες φάσεις της. Επιλογή των εντυπώσεων αυτών — που αποτελοϋν πολυτιμότατη ιστορική μαρτυρία — εκδίδουμε σήμερα σαν μια μικρή προσφορά τιμής στα πενηντάχρονα του Μεγάλου Οχτώβρη.

(από την εισαγωγή)

Το έργο αυτό αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε στα χέρια μου σε νεαρή ηλικία (ήμουν 16 χρονών και προετοιμαζόμουν για τις πανελλήνιες) με έναν περίεργο τρόπο. “Πάρτε το και διαβάστε το” είχαν πει ο Αποστόλης και η Φωτεινή στους γονείς μου. Προυντονικοί οικο-κτηνοτρόφοι, τότε, που μόλις ξεκινούσαν την περιπέτεια τους με την μετέπειτα Ziogas Western City... Ξεκίνησα το διάβασμά του και δεν το σταμάτησα πριν να φτάσω την τελευταία του σελίδα την ίδια βραδιά. Ένα από τα βιβλία που με σημάδεψαν. Μέσα στα χρόνια που πέρασαν, το χάρισα πολλές φορές σε ανθρώπους που είχαν σημασία για μένα. Ενώ ο τίτλος του αποτέλεσε το όνομα μιας ραδιοφωνικής εκπομπής που παρουσιάζαμε εβδομαδιαία με έναν φίλο για περίπου δύο χρόνια, στον Ανεξάρτητο Ραδιοφωνικό Σταθμό 105FM, στη Μυτιλήνη. Το βιβλίο είναι εκτός κυκλοφορίας εδώ και χρόνια και το τελευταίο αντίτυπο που είχα στη διάθεσή μου κάπου χαρισμένο.