Βιβλία

Εξαντλημένο βιβλίο

Ο αντι-διαφωτισμός εμφανίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Με τον όρο αυτό, τον οποίο επινόησε ο Νίτσε για να περιγράψει ένα κίνημα εναντίον του ορθολογισμού και της οικουμενικότητας, χαρακτηρίζεται το νέο πολιτιστικό φαινόμενο που αναδύθηκε εκείνη την εποχή. Η ιδεολογία αυτή αμφισβητεί την ικανότητα των ατόμων να επηρεάζουν τον κόσμο εντός του οποίου ζουν. Τον 19ο αιώνα οι ιδέες που κληρονομήθηκαν από τον Herber και τον Burke συνδυάζονται με στοιχεία του πολιτιστικού ντετερμινισμού και του κοινωνικού δαρβινισμού. Ο Carlyle, ο Taine και ο Renan εκπροσωπούν αυτό το δεύτερο κύμα αποδόμησης της σκέψης του Διαφωτισμού. Ο αντι-ορθολογισμός, ο σχετικισμός και ο εθνικιστικός κοινοτισμός αποτελούν τους τρεις πυλώνες της νέας φιλοσοφίας. Ο 20ός αιώνας τελειοποιεί αυτό το σύστημα σκέψης το οποίο εμπεριέχει το σπέρμα της μεγάλης ευρωπαϊκής καταστροφής. Σύμφωνα με τους αντι-διαφωτιστές, ο ορθολογισμός είναι η ρίζα κάθε κακού: οδηγεί στον υλισμό, στην ανόσια ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, θανατώνει τα ένστικτα και τη ζωτική ορμή, καταστρέφει τους δεσμούς βάσει των οποίων συγκροτούνται οι εθνικές κοινότητες. Ο αντι-διαφωτισμός θα γεννήσει σε όλη την Ευρώπη αυταρχικά ή φασιστικά καθεστώτα. Το βιβλίο του κορυφαίου ιστορικού Zeev Sternhell αποτελεί πολύτιμο οδηγό για την κατανόηση ενός σκοτεινού κεφαλαίου της ευρωπαϊκής ιστορίας, αλλά και για τη διερεύνηση ορισμένων επικίνδυνων τάσεων και ιδεολογικών ρευμάτων της σύγχρονης εποχής.

 

 

Εξαντλημένο βιβλίο

Μια βιογραφική επισκόπηση της Σοβιετικής εποποιίας στο διάστημα (στην αγγλική γλώσσα)

 

 

Εξαντλημένο βιβλίο

 

[διήγησις του ρεμπελιού των Ποπολάρων, ήγουν του νησίου της Ζακύνθου, όπου έγινεν εις τους 1628]

Το «Ρεμπελιό των ποπολάρων» του Άγγελου Σουμάκη, εξιστόρεί τη σημαντικότερη πολιτική εξέγερση στις βενετοκρατούμενες ελληνικές χώρες, στη Ζάκυνθο το 1628.

 

Εξαντλημένο βιβλίο

... Η τυχαία εμφάνισή μας στη ζωή δεν σημαίνει πως και η διαβίωσή μας θα πρέπει ν' ακολουθήσει τον ίδιο κανόνα.

Εκείνο που μετράει στην ανθρώπινη ζωή, είναι, τι θ' αφήσεις πίσω σου, μετά την οριστική κι αμετάκλητη αναχώρησή σου, εάν θα μείνουν κάποια ίχνη σου και τι είδους, θετικά ή αρνητικά, για τους επόμενους τους απόγονους.

Εκείνος που το ρίχνει στο "δε βαρυέσαι καϋμένε" και ανησυχεί για τον εαυτούλη του μονάχα, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνει ένα δεύτερο τυχαίο - την κατάταξή του στην ανθρώπινη κατηγορία.

 

 

Εξαντλημένο βιβλίο

Όλα τα κείμενα που συγκεντρώθηκαν σε τούτη τη Συλλογή με τον τίτλο Ο ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ βασίζονταν στην 4η ρωσική έκδοση των Απάντων του Β.Ι. Λένιν που εκδόθηκαν στη Μόσχα σε 40 τόμους από το Ινστιτούτο Μάρξ - Ένγκελς - Λένιν της ΚΕ του ΚΚ (Μπ.) της ΕΣΣΔ με απόφαση του IX Συνεδρίου του ΚΚΡ (Μπ.) και του II Συνεδρίου των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Η ελληνική μετάφραση, που στηρίζεται σ’ αυτή την 4η έκδοση, έγινε με απόφαση της 2ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου του ΚΚΕ (Οχτώβρης 1951). Από τους 40 αυτούς τόμους μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στο εξωτερικό, σε ελληνική γλώσσα 27 τόμοι: 1-14, 16-17, 19- 28 καί 8Ο. Σε τούτη τη Συλλογή εξαίρεση αποτελούν μόνο ορισμένες εργασίες του Λένιν που πάρθηκαν από την 5η ρωσ. έκδοση σε 55 τόμους, του Ινστιτούτου Μαρξισμού - Λενινισμού της Μόσχας. Τόσο οι σημειώσεις όσο και το ευρετήριο των κυριοτέρων ονομάτων στο τέλος της Συλλογής, δίνονται με βάση την 5η έκδοση των Απάντων.