Μπροσούρες

Παρίσι, 18 Μάρτη 1871. Μετά από μήνες πολιορκίας του Παρισιού από τα Πρωσικά στρατεύματα (Γαλλοπρωσικός πόλεμος 1870-71), η κυβερνητική απαίτηση παράδοσης των όπλων της Εθνοφρουράς. Η άρνηση του λαού του Παρισιού να παραδώσει τον οπλισμό του και να συνθηκολογήσει, η ακόλουθη άρνηση των στρατιωτών να χτυπήσουν τα αδέρφια τους στην πόλη. Η εξέγερση, η σύντομη “έφοδος στον ουρανό” του Παρισινού προλεταριάτου, η ανακήρυξη της Κομμούνας. Η δίμηνη αντίσταση, η “Ματωμένη Εβδομάδα” (21-28 Μάη) και η λυσσαλέα εκδίκηση της αστικής τάξης. “Όχι Νικολά, η Κομμούνα δεν πέθανε!”

Για τον κομμουνισμό!
Για την αναρχία!
Μυτιλήνη, 136 χρόνια μετά την Κομμούνα
Συμμορία με προλεταριακή μνήμη

Δυο λόγια για την έκδοση...

Η σύντομη πορεία της ομάδας μας, οι κουβέντες και οι αναλύσεις που κάναμε μέχρι τη διάλυσή της, αποτυπώνονται με απλό και άμεσο τρόπο μέσα σε αυτό το κόμικ των Prole. Κανένα λογοτεχνικό / καλλιτεχνικό ενδιαφέρον δε μας οδήγησε στη μετάφραση και το μοίρασμά του. H κοινή μας ανάγκη για ανάλυση της πραγματικότητας και η εναντίωση μας προς τον τρόπο που αυτή είναι δομημένη ήταν οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό. Μέσα σε λίγες σελίδες ενός ευκολοδιάβαστου κόμικ, συμπυκνώνονται κουβέντες και αναλύσεις πολλών μηνών.

Aντιλαμβανόμαστε ολόκληρη την οργάνωση της κοινωνίας ως ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλέγμα διαχωρισμών. Παραμένοντας αδύναμοι και διαιρεμένοι αποτελούμε την πρώτη ύλη που δομεί το σύστημα που μας εκμεταλλεύεται.

«Εκείνο που πρέπει να καταργηθεί εξακολουθεί να υπάρχει και μαζί του συνεχίζεται και η φθορά μας... μας ερημώνουν, μας ξεχωρίζουν, τα χρόνια περνούν και δεν έχουμε αλλάξει τίποτα...» (Yves Le Manach, Κριτική της μορφής)

Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να βοηθήσει στο βαθμό που της αναλογεί στη διάδοση της ταξικής ανάγνωσης της πραγματικότητας και να συντελέσει τα μέγιστα στην όξυνση του ταξικού πολέμου.