Εξαντλημένο βιβλίο

 

(Σύντομη) Παγκόσμια Ιστορία

Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ

Επιμέλεια: Albert Zakharovich Manfred

Μετάφραση: Δ. Π. Κωστελένος

Ο Α τόμος καλύπτει την περίοδο από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι και τη Γαλλική Επανάσταση.

Ο Β τόμος καλύπτει την περίοδο από τους Ναπολεόντιους πολέμους μέχρι και τον μεσοπόλεμο.

Ο Γ τόμος καλύπτει την περίοδο από τον μεσοπόλεμο (εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα) μέχρι και τις απόπειρες επίτευξης συμφωνιών αφοπλισμού στη δεκαετία του 1960.

-- Η δίτομη αγγλική έκδοση από τις εκδόσεις Progress Publishers της Μόσχας υπάρχει διαθέσιμη στη βιβλιοθήκη του Internet Archive:
Τόμος Α https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolOne
Τόμος Β https://archive.org/details/ShortHistoryWorldVolTwo


Το τρίτομο αυτό έργο αναρτάται ταυτόχρονα και στη βιβλιοθήκη του blog vivlio2ebook - Η Γνώση είναι Δύναμη

Η σύντομη τούτη Παγκόσμια Ιστορία θα επιχειρήσει να χαράξει την μακριά και σύνθετη πορεία του ανθρώπινου γένους από την εποχή της πρωτόγονης κοινωνίας ως τις μέρες μας.

{...}

Ο πρώτος τόμος του έργου που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης καλύπτει την τεράστια περίοδο από την πρωτόγονη κοινωνία μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Η προοδευτική εξέλιξη των παραγωγικών δυνάμεων της ανθρώπινης κοινωνίας συνοδεύτηκε από μια έντονη επιτάχυνση της ιστορικής διαδικασίας, που ταυτόχρονα άρχισε ν’ αποκτά μια αύξσυσα παγκόσμια σημασία. Κάτω απ΄ όλ΄ αυτά τα πολύπλευρα πολιτικά γεγονότα — κατά την διάρκεια της δουλοκτητικής κοινωνίας και της φεουδαρχικής, κι ακόμα ιδιαίτερα, της καπιταλιστικής κοινωνίας — βρίσκεται η πάλη των τάξεων, ο αγώνας των καταπιεσμένων μαζών του εργαζόμενου λαού εναντίον των εκμεταλλευτών του, στο όνομα μιας κοινωνικής κι εθνικής απελευθέρωσης. Η αποφασιστική νίκη μέσα σ αυτή την πάλη στάθηκε η
επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία.

Ο δεύτερος τόμος είναι αφιερωμένος στα γεγονότα της νέας εποχής που χάραξε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Η αιτία σχετικά με αυτό είναι η βαρύνουοα ιστορική σημασία των γεγονότων της σύγχρονης εποχής, που κατά τη διάρκειά της, η δημιουργική κίνηση των μαζών ολοκληρώθηκε κι άρχισε να παίζει έναν αληθινά αποφασιστικό ρόλο στην Ιστορία — πρόκειται για μια εποχή που κατά τη διάρκειά της είμαστε μάρτυρες της επαναστατικής ανατροπής του καπιταλισμού, αυτής της τελευταίας μορφής κοινωνίας που βασίζεται πάνω στη διαδικασία μιας επαναστατικής αλλαγής. Και στη θέση της έρχεται η κοινωνία του κομμουνισμού.

Κορυφαίοι Σοβιετικοί ιστορικοί έχουν συνεργαοθεί για να ολοκληρωθεί τούτο το έργο. Χρησιμοποιώντας τα πιό πρόσφατα σοβιετικά και ξένα βοηθήματα, οι συνεργάτες αυτής της έκδοσης, προσπάθησαν να καταστήοουν το κείμενο κατανοητό και ευκολοπρόσιτο στον αναγνώστη.

Στα ελληνικά, η «Παγκόσμια Ιστορία», εκδίδεται σε τρεις τόμους. (Σημ. Έκδ.)

 

 cccp istoria

Πρώτος Τόμος

Library Genesis PDF

Library Genesis DJVU

Δεύτερος Τόμος

Library Genesis PDF

Library Genesis DJVU

Τρίτος Τόμος

Library Genesis PDF

Library Genesis DJVU

 

MEGA (όλα τα αρχεία)


Άλλα ιστορικά έργα από την Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ: